Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Apró lyukak a sütiben? Így kerüld el a problémát

2023. January 19.

A különféle lyukak, „alagutak” és egyéb folytonossági hiányok akkor keletkeznek a süteményekben, ha a hozzávalók nem lettek megfelelően összedolgozva, elegyítve. Ez jelentheti azt, hogy a tészta túl gyorsan lett kikeverve, vagy éppen nem eléggé. Ha pedig túl sokáig keverjük, akkor gluténszálak jönnek létre benne, melyek magukkal vonják a légbuborékok megjelenését is. Ez leggyakrabban kenyérsütés közben jelentkezik, akkor viszont egyáltalán nem baj, sőt sokan pont azért küzdenek, hogy szép lyukacsos legyen a kenyerük, viszont egy sütemény esetében pont el szeretnénk kerülni a jelenséget.

Tipp: Ezért érdemes kakaóporral beszórni a tortaformát

Nem mindig a keverés a ludas, néha a túlságosan felvert tojás tehet róla, ahogy a túl sok sütőpor, esetleg a nem megfelelő típusú liszt használata is okozhatja ezt. Akkor is lyukacsosra sikerülhet a süti tésztája, ha a hozzávalókat túl hidegen keverjük össze, és nem várjuk meg, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.

Bár a fenti lehetőségek sem ritkák, mégis a legtöbb esetben a nem megfelelő keverési technikában kell keresni a probléma okát. Próbáljuk lassabban összekeverni a hozzávalókat, és álljunk le a keveréssel azonnal, ha késznek ítéljük a tésztát.

Forrás: mashed

Kapcsolódik:

Mit is tegyek a sütemény tésztájába? Sütőport, szódabikarbónát, szalalkálit vagy élesztőt?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!