Apró lyukak a sütiben? Így kerüld el a problémát
2023. January 19.A különféle lyukak, „alagutak” és egyéb folytonossági hiányok akkor keletkeznek a süteményekben, ha a hozzávalók nem lettek megfelelően összedolgozva, elegyítve. Ez jelentheti azt, hogy a tészta túl gyorsan lett kikeverve, vagy éppen nem eléggé. Ha pedig túl sokáig keverjük, akkor gluténszálak jönnek létre benne, melyek magukkal vonják a légbuborékok megjelenését is. Ez leggyakrabban kenyérsütés közben jelentkezik, akkor viszont egyáltalán nem baj, sőt sokan pont azért küzdenek, hogy szép lyukacsos legyen a kenyerük, viszont egy sütemény esetében pont el szeretnénk kerülni a jelenséget.
Tipp: Ezért érdemes kakaóporral beszórni a tortaformát
Nem mindig a keverés a ludas, néha a túlságosan felvert tojás tehet róla, ahogy a túl sok sütőpor, esetleg a nem megfelelő típusú liszt használata is okozhatja ezt. Akkor is lyukacsosra sikerülhet a süti tésztája, ha a hozzávalókat túl hidegen keverjük össze, és nem várjuk meg, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
Bár a fenti lehetőségek sem ritkák, mégis a legtöbb esetben a nem megfelelő keverési technikában kell keresni a probléma okát. Próbáljuk lassabban összekeverni a hozzávalókat, és álljunk le a keveréssel azonnal, ha késznek ítéljük a tésztát.
Forrás: mashed
Kapcsolódik:
Mit is tegyek a sütemény tésztájába? Sütőport, szódabikarbónát, szalalkálit vagy élesztőt?