Állítólag ettől a titkos hozzávalótól lehet még finomabb a tonhalsaláta
2019. November 20.A tonhalsaláta megosztó étel. Van, aki rá sem bír nézni, másoknak az „amilyen drága, éppen annyira unalmas”, autópályák mellett beszerezhető szendvicseket juttatja eszükbe, megint mások viszont egyenesen rajonganak karakteres ízéért. Variálni ezerképpen lehet: a citrom szinte kötelező, de jól áll neki a lila hagyma, az olajbogyó, a főtt tojás, az uborka és az avokádó is. Ha pedig a vonalainkért sem aggódunk, alaposan kikeverhetjük (házi) majonézzel.
Hogyan lehet még finomabb?
A címben említett hozzávaló valóban szupertitkos, ugyanis csak az összhangot „tuningolja fel”, szerencsére önmagában nem érezhető ki a salátából. És hogy miért fogalmaztunk így? Azért, mert a titkos adalék nem más, mint a cukor. Persze ne gondoljunk óriási mennyiségekre, egy kis csipet is elegendő ahhoz, hogy jobban kihozza a hal ízét. Az elgondolás egyáltalán nem új keletű, a fűszeres-cukros lében eltett savanyúságokat hasonló okokból szokták halas salátákba, előételekbe csempészni.
Cukor és hal? Igen!
Lehet, hogy elsőre furcsa párosnak tűnhet, pedig például az ázsiai halételek is gyakran tartalmaznak cukrot, vagy készülnek cukor-szójaszósz keverékkel. Sőt nem kell olyan messzire mennünk: a svéd gravlax elnevezésű lazacos fogás szintén cukros-sós pácolással nyeri el jellegzetes ízét. A pác ebben az esetben nem csupán ízesít, hanem tartósít is. És még egy profi tipp: ha halat, halfilét sütünk, érdemes megszórni kevés cukorral, így a hal felülete alacsonyabb hőfok mellett is képes lesz karamellizálódni. Azaz kívül finom ropogósra sül, és közben belül sem szárad ki.
Top 5 tonhalsalátánk – próbáld ki egy csipet cukorral!
Tonhalpástétom kapribogyóval és szárzellerrel
Citromos marinált édeskömény tonhallal
Forrás: mashed