7 ok, amiért az olívaolaj életet menthet
2022. July 1.Az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is éltek vele, a világ népessége azonban ma tízszer több olívaolajt fogyaszt, mint az 1900-as évek elején. Mitől vált ennyire felkapott árucikké a holmi? Nos, ha eddig még nem jöttél volna rá, mutatunk néhány nyomós okot, amiért az olívaolaj a barátunk.
1. Jó hatással van a koleszterinszintedre.
Az olívaolaj – különösen az extraszűz változat – antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban igen gazdag, amely a káros szabadgyökök semlegesítésében játszik fontos szerepet. További fontos tulajdonsága az olívaolajnak, hogy az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét is csökkenti, tehát jó hatással van a szív- és érrendszerre.
2. Az olívaolaj a szív barátja.
A szívbetegségek – különösen a szívinfarktus – sajnos Magyarországon is az elsők között foglalnak helyet a halálokok listáján. Megnyugtató gondolat, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a kockázatot, épp az előző pontban leírtak miatt. Egy friss kutatás szerint már a heti kétszer történő olívaolaj fogyasztás is 30 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
3. Az olívaolaj segít, ha fogyni szeretnél.
A Harvard Egyetem tudósai nemrég bizonyították, hogy a túlsúlyos emberek fogyását nagymértékben segítette az olívaolaj fogyasztása. Másfél hét alatt 5,5 kilót fogytak az olívát étrendjükbe emelő alanyok, míg a hasonló étrendet és életmódot követő, de olívaolajat nem kapó kontrollcsoport csupán 3,5 kilótól tudott megszabadulni. A kutatások abba az irányba mutatnak, hogy az olívaolaj a túlevést is segít elkerülni, és kellemes teltségérzetet okoz.
4. Az olívaolaj csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A híres mediterrán diéta alapját a gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, a hal és az extraszűz olívaolaj adja. Egy friss tanulmány szerint ez az étrend már négy év alatt 30 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, míg a zsírszegény diétára voksoló embereknél csupán 10 százalékos arányról beszélhetünk. A felmérésben résztvevő alanyok egyike sem volt köteles az életmódján változtatni sporttal vagy fogyókúrával.
5. Az olívaolaj csökkenti a vérnyomást.
Segítségével nehezebben alakulhatnak ki olyan vérrögök a szervezetben, amelyek elzárhatják az ereket, és trombózist vagy szívinfarktust okozhatnak, és a vérnyomást is csökkenti. Sajnos háromból egy honfitársunk magas vérnyomással küzd, így fontos, hogy az olívaolaj minden konyhában ott legyen a polcon.
6. Az olívaolaj a rákos sejtek pusztulását okozhatja.
A jó minőségű, első sajtolásból származó, extraszűz olívaolaj olyan egészségvédő anyagokat, úgynevezett fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a rákos sejtek ellen folytatott küzdelemben. Persze van még jó hír: brit tudósok kimutatták, hogy az extraszűz változat a rák egyes fajtáinak kialakulását megelőzni is segít! Különösen a mellrák ellen hasznos fegyver az olíva. Két spanyol tudós, Dr. Javier Menendez és Dr. Antonia Segura-Carretero kutatása azt mutatja, hogy az extraszűz olívaolajban lévő összetett fenolok képesek jelentősen csökkenteni a HER2 elnevezésű rákos gén jelenlétét emberi melldaganatos esetekben”. Csak arra kell vigyázni, hogy az olívaolajat lehetőleg nyersen fogyasszák. A közhiedelemmel ellentétben bátran főzhetünk vele, de a magas hőfokú sütéshez inkább használjunk másfajta olajat.