5 + 1 nyárvégi comfort food
Lecsó
Mindenek felett lecsó. Ez, vagy a Topár Gábor féle, esetleg Csigó Zitáé, a lényeg, hogy a nyárutó összes zamata egyesül benne, és a számos változatból könnyen választhatsz magadnak az alapanyagaidhoz, és a kedvedhez illőt. Egy jó kenyér, esetleg tojás, rizs, vagy kolbász mellé (bele), és megvan az egyik legjobb és legtutibb nyárivégi comfort food.
Kukorica
A kukoricaszezon még mindig tart, és amilyen változatos a felhasználása, olyan finom is. Indiai ételnek, levesnek, tejszínes, sajtos kukorica (ennyi, ahogy mondom, tejszínben pár percet főzöd, hozzáadod a sót, borsot, sajtot, és megeszed), tócsninak, salátának, tésztával, mindenhogy jó, és mindenhogy olyan otthonos érzés.
Tészta
A tészta mindig is comfort foodnak számított. Nyáron felturbózhatod egy tonna zöldséggel, vagy a fenti kukoricás tésztát is elkészíteheted. Nem kell semmi nehézre gondolni, ilyenkor pl. töménytelen féle-fajta paradicsom áll rendelkezésre: olívaolajon megfuttatsz egy gerezd fokhagymát, rádobod a friss, felkockázott, vagy egész koktélparadicsomot, pár percig rázogatva kevergeted, sózüd, borsozod, bazsalikom, esetleg egy löttyintés fehérbor. Kész.
Piték, galettek
A rusztikus galette ugyanúgy omlós tésztából van, mint egy pite, csak nem tortaformában, hanem a tészta széleit felhajtogatva készül. Ezt sós formában is előadhatod, mondjuk cukkínis, fetás változatban, vagy édes-sós verzióban, mondjuk fügés, mézes, kecskesajtosan. A pitékről pedig szinte már szót se kell ejteni: mini almáspite, egészséges édes pite, vagy egy csinos sós pite. Választhatsz.
Leves
A leves mindig, minden körülmények között jóleső érzéssel tölt el, ha hideg, ha meleg az időjárás – és ha hideg, ha meleg a leves! Ilyenkor sokféle zöldség közül választhatsz, amelyekből nem csak a hagyományos zöldséglevest készítheted, hanem finom zöldségkrémleveseket, amelyeket akár hidegen is fogyaszthatsz, vagy nyers levest is, mint amilyen egy gazpacho, sőt, még csöpögtetett levest is (turmixolj le kb fél kg paradicsomot egy kevés sült paprikával, kösd gézbe és lógasd fel, majd hagyd kicsöpögni: ecettekkel, olajjal ízesítheted, és persze sózd, borsozd. Hidegen isteni).
+1. Cobbler
Édesen vagy sósan, ez is egy könnyű, de melengető étel, amit zöldségből (paradicsomos cobbler cukkínivel és kukoricalisztes tésztával a tetején?) és bármilyen gyümölccsel is elkészíthetsz. Nemsokára megmutatom, hogyan készíthetsz cobbler szinte bármiből: igazán nem nagy ügy, és így, nyár végén még a sütőt se szenvedés begyújtani.