2017 őszének alapanyaga: a pekándió
Az Észak-Amerikában őshonos diófajtát manapság már más országokban is termesztik (pl.: Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában), viszont a világ pekándió-termelésének nagy rész még mindig az Egyesült Államokból származik. Ott kezdték el ugyanis háztáji termesztését már az 1500-as években az indiánok.
Számos előnye miatt egyre többször, egyre több változatban alkalmazzák egyébként a gasztronómiában – ma már nem csupán pekándiós piték készülnek. És nem csak finom íze, de az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani.
Az összes mag és dióféle közül a pekándiónak a legmagasabb az antioxidáns-tartalma, emellett rengeteg vitamint (pl.: káliumot, magnéziumot, cinket, fehérjét) tartalmaz. Kifejezetten gazdag E-vitaminban, melynek gamma-tokoferol nevű formája a szív-és érrendszer megbetegedéseinek megelőzésében segít. Ezzel együtt csökkenti a koleszterinszintet (akár 33%-kal). És önmagában fogyasztva nem töri meg a fogyókúrát sem, hiszen alacsony a kalóriatartalma.
Bár nem az olcsó alapanyagok közé tartozik, pikáns íze miatt néha érdemes használni például süteményekben, vagy akár önmagában uzsonnára/tízóraira.
És hogy mi erősíti még azt a feltevést, hogy ez a dióféle az idei ősz alapanyaga? Az a tény, hogy a Starbucks friss, őszi kínálatában újdonságnak számít a Karamellizált Pekándiós Latte, melyben ugyan nem találkozunk magával a diófélével, de pekándiós szirup pont megfelelően teszi édessé a tejeskávét.