Meddig állnak el a konzerv élelmiszerek?
2022. September 22.Nemcsak akkor érdemes konzerveket vásárolni, ha tartós élelmiszerekből szeretnénk betárazni, hiszen számtalan recept kimondottan konzerv halra vagy konzerv paradicsomra épül. Legtöbbünk kosarába épp ezért gyakran kerül hasonló termék a szupermarketben, így jó tisztában lenni az alapokkal: meddig tarthatóak el a konzerv ételek, alapanyagok, megromlanak-e egyáltalán, és biztonságos-e a fogyasztásuk kicsivel a lejárati dátum után is?
A kulcs a gyártási módban rejlik
Röviden megválaszolva a fenti kérdéseket azt mondhatjuk, hogy a konzervek szerencsére nagyon sokáig elállnak, hála a speciális előállítási módnak. Gyártásuk során ugyanis kivonják belőlük az oxigént és elpusztítják az enzimeket az ételben, ezzel pedig megakadályozzák azt, hogy nemkívánatos mikroorganizmusok teret nyerjenek benne.
Tipp: https://izeselet.hu/magazin/hogyan-allapithatjuk-meg-a-lisztrol-hogy-megromlott/
Megromolhatnak tehát a konzervek?
A lejárati dátumig mindenképpen el kellene állniuk, de még jóval utána is fogyasztható marad a konzerv étel, hacsak nem találunk valami ennek egyértelműen ellentmondó jelet, mint a kellemetlen szag, szín és állag felbontást követően. Ha a konzerv kívülről szemmel láthatóan rozsdás, horpadt vagy más módon sérült, akkor sem lesz biztonsággal fogyasztható a tartalma.
Meddig lehet jó a konzerv?
Attól függ, mi kerül bele. Ha savakban gazdag élelmiszer, például paradicsom, gyümölcsök, abban az esetben 12-18 hónapig áll el, a hús vagy zöldség 2-5 éven keresztül is.
Ez az alapszabály, de amikor célzottan vetettek alá vizsgálatnak különböző konkrét konzerveket, kiderült, hogy a legtöbb 10 évig is eláll, sőt egy bizonyos fajta bab 30 év múlva is fogyasztható volt.
Forrás: Reader’s Digest
Ezt már láttad?
Ha eddig azt hitted, hogy a ketchup egyenlő a paradicsommal, olvass csak tovább!