Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Vajon mit rejt a tésztaburok? Ezek a világ leghíresebb töltött tésztái

2019. szeptember 18.

Hihetetlen vagy sem, a töltött tészták (gombócok, táskák és egyéb variációk) az egész világon hatalmas népszerűségnek örvendenek. A legtöbb nemzet tradicionális ételei között felfedezhetjük, persze változatos finomságokkal megtöltve. Mutatunk pár izgalmas verziót, ízutazásra fel! 

 

Cha Siu Bao

Fotó: 123 RF

A kínai kantoni konyha egyik alapfogása, könnyű tészta sertéshússal töltve.

 

Empanadas

Fotó: 123 RF

Ropogós zsebes tészta, amellyel Európában, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában egyaránt találkozhatunk. A töltelék lehet szinte bármi a fűszeres haltól kezdve egészen csirkéig. A tésztája készülhet hagyományos búzalisztből és kukoricalisztből is.

 

Sült taró gombóc

Fotó: 123 RF

Édes vagy sós kínai gombóc, amely az Ázsiában igencsak elterjedt gyökérzöldségből készül. A tarógyökeret pürésítik, majd sertéshússal töltik meg.

 

Gnocchi

Fotó: 123 RF

Bár nem töltött, hanem különböző feltétekkel együtt tálalt, mégsem maradhatott ki a felsorolásból. Az apró olasz gombóckák burgonyából, lisztből és tojásból készülnek, régiónként eltér, hogy milyen szósszal, mártással tálalják. Összeforgathatjuk spenóttal és ricottával, zsályás vajjal vagy akár paradicsomszósszal is. 

 

Gyoza

Fotó: 123 RF

Japán étel serpenyőben átsütve, rizsecet, szójaszósz és csiliolaj keverékébe mártva. A vékony tészta tölteléke darált hús vagy zöldség lehet.

 

Krumpligombóc

Fotó: 123 RF

Klasszikus német gombóc, amelyet szaftos húsételek köreteként szoktak tálalni. A magyar gombóchoz hasonló burgonyás tésztából készül. Abból a szempontból kakukktojás, hogy általában nem töltik meg. 

 

Khinkali

Fotó: 123 RF

Grúz nemzeti étel fűszeres hússal vagy zöldfűszeres sajttal töltve. 

 

Kreplach

Fotó: 123 RF

A „zsidó ravioliként” is gyakran emlegetett ételt sokszor levesbetétként szolgálják fel a tészta marhahúst vagy burgonyát szokott rejteni. 

 

Pirog

Fotó: 123 RF

A lengyelek nemzeti töltött tésztaétele, a tölteléke sajt, burgonya, savanyú káposzta, gomba, hús és hal lehet.

 

Ravioli

Fotó: 123 RF

A nálunk is közismert tésztapárnácskák hússal, sajttal, zöldséggel vagy ezek bármilyen kombinációjával töltöttek. 

 

Forrás: huffpost

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 tanács, ha le akarjuk fagyasztani a tésztát

3 tanács, ha le akarjuk fagyasztani a tésztát

Mostantól nem gond, ha túl sok tésztát főztünk ki.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.