Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó forrása: S_Photo / Shutterstock.com

Fából készült kiegészítők a konyhába: nem csak vidéki konyhákba

2021. szeptember 16.

A fa a konyhába tartozik! Ez nem csak egy praktikus és ártalmatlan anyag, amelyet a főzésnél használhatsz, de a belső térben is szépen mutat. Milyen kiegészítőket érdemes keresni, hogy még a legridegebb konyhát is hangulatos, meleg és praktikus térré varázsold?

 

Hangold a konyhát egy stílusba, hogy egységes legyen

Bár első pillantásra talán nem úgy tűnik, a részletek fontosak. Mielőtt beszereznéd az első fakanáltartót a konyhádba, gondold át, hogy milyen stílusú konyhát szeretnél. Könnyen előfordulhat, hogy az egyes darabok jól néznek ki, de együtt csak káosz lesz belőlük.

Válaszd ki a fából készült kiegészítőket és dekorációkat a neked legjobban tetsző és a házad vagy lakásod többi részéhez illő stílus alapján. A rusztikus és vidéki konyhákban a tömör fa dominál, míg a skandináv enteriőrökbe a bambusz a legmegfelelőbb. Ha pedig az ipari stílusra hangolt termékeket részesíted előnyben, akkor egzotikus teak- vagy akácfa a neked való.

 

A fa munkalapnak megvannak a maga előnyei és hátrányai

A konyhának olyan helynek kell lennie, amely igazodik ahhoz, hogy milyen gyakran és mennyi időt töltünk majd benne. Ha a munkalapot sok munka várja, akkor válassz tartós, kiváló minőségű anyagot. Az ideális fafajta a tölgy vagy a bükk.

A fotó forrása: HAKINMHAN / Shutterstock.com

A tömörfa munkalapokat általában olajjal impregnálják, ami hosszabb élettartamot garantál. Az olajbevonatot azonban időnként meg kell újítani. A tömörfa munkalapok hátránya, hogy hajlamosak a kisebb karcolásokra és érzékenyek a nedvességre. Mindezt figyelembe kell venni vásárláskor.

 

Fából készült tárolók

Hogyan kell az élelmiszereket megfelelően tárolni? Ez nem egy nagy tudomány. Hogy ne kelljen az összetevőket az eredeti, nyitott csomagolásukban tárolni, tedd őket átlátszó, ideális esetben légmentesen záródó tárolókba. Ez meghosszabbítja az eltarthatósági idejüket is. Lehet kapni fából készülteket is, vagy olyanokat, amelyeknek fából készült a fedele. Feltétlenül címkézd fel az egyes összetevőket, hogy nyomon tudd követni a készletedet.

A tárolók általában műanyagból vagy üvegből készülnek. Ez egy nagyon elegáns módja a száraz élelmiszerek tárolásának a hüvelyesek, tészták, liszt, cukor vagy zsemlemorzsa esetében. Az egyes üvegek formája és mérete a konkrét hozzávalókhoz igazodik. Még kisebb polcokon vagy szekrényekben is találsz helyet számukra. De mindenekelőtt tökéletesen áttekinthető lesz az összes összetevő és azok mennyisége.

 

A fa rendszerezők ellenállhatatlanok

A konyhába még ott is lehet fából készült kiegészítő, ahol első pillantásra nem látható. Segítenek abban, hogy hatékonyan berendezd a teret. Az evőeszköz-rendszerezők például nagyon praktikusak, mert segítenek rendet tartani az egyébként zsúfolt fiókokban.

A fotó forrása: PK-Donovan / Shutterstock.com

Az evőeszköz-rendszerezők mellett késtartókat, fogpiszkáló tartókat, papírtörlő tartókat, fűszer- és ételízesítőállványokat, illetve szakácskönyv- vagy fakanáltartót is beszerezhetsz.

 

A konyhai eszközöknek nem kell feltétlenül műanyagból lenniük

Bár a szeletelést, aprítást, nyújtást vagy keverést leggyakrabban műanyagból készült eszközökkel szoktuk végezni, a fa ezeket is megbízhatóan helyettesítheti. Legyen szó fából készült vágódeszkáról, húsklopfolóról, merőkanálról, forgatólapátról, alátétről, sodrófáról, fakanálról, kenyértartóról, reszelőről vagy darálóról, ezeknek nem csak praktikus oldaluk van. Remekül mutatnak a konyhában a nyitott polcokon. Ha épp nem használod őket, stílusos konyhai dekoráció lesz belőlük. Műanyag rokonaikkal ellentétben azonban nem szabad őket mosogatógépbe tenni, vagy hosszú időre nedves környezetnek kitenni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fenntarthatóság a konyhában? Az alábbi 10 egyszerű tipp segít változtatni

Fenntarthatóság a konyhában? Az alábbi 10 egyszerű tipp segít változtatni

A METRO áruház javaslataival sokat tehetünk környezetünkért
Vajon működnek az interneten terjedő konyhai hackek?

Vajon működnek az interneten terjedő konyhai hackek?

Az internet népe szereti a konyhai eszközöket kreatívan használni. Őrülten jó ötletek vagy őrültségek? Mutatjuk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.