A mediterrán konyha fortélyait érdemes lenne eltanulnunk
2022. June 15.A mediterrán, azon belül is az olasz konyhának rengeteg rajongója van. Nem csoda, hiszen az olasz ételeknek van egy különleges bája, amit talán egyik másik nemzet konyhája sem tud utánozni. Meglepően egyszerű alapanyagokkal és nem túl komplikált receptekkel csodálatosan finom ételek készíthetők – vallják Itáliában. Lássuk, melyek azok trükkök és fortélyok, amelyek segítségével úgy érezhetjük, hogy egy kedves olasz mamma főzte az ebédünket!
Csak a legjobb, legfrissebb alapanyagok jöhetnek szóba
Az olaszok szerencsés helyzetben vannak, mert sok finom alapanyag megterem náluk nagyon jó minőségben. Olasz szupermarketben még sosem vettünk vízízű paradicsomot! Szuper minőségűek az alapanyagaik, és emiatt tényleg ügyelnek arra, hogy csak a legjobbak kerüljenek az ételbe. Nekünk erre itthon tudatosan figyelnünk kell: válogassunk a zöldségek és gyümölcsök között, a hangsúly legyen a minőségen és a szezonalitáson!
Megfelelő tésztához megfelelő szósz
Azt hihetnénk, hogy a rengeteg tésztatípust és szószfélét szabadon variálhatjuk, de ha megnézzük egy olasz étterem étlapját, könnyen felismerhetjük, hogy tudatosan kombinálják a tésztákat és a szószokat. A hosszú, vékonyabb tészták – mint a spagetti – hígabb szószokkal, a szélesebb, rövidebb, akár bordázott fajták nehezebb, sokszor húsos szószokkal összeforgatva kerülnek a tányérra.
Friss zöldfűszerek mindenek felett
Friss zöldfűszer nélkül nincs olasz étel! Ha tudjuk, termesszük mi magunk a kertben, az erkélyen vagy konyhaablakban, hogy mindig legyen otthon friss bazsalikom, oregánó, kakukkfű és a többi kedvenc.
Ez is érdekelhet: Szerinted mikor kezdtek el az emberek pizzát sütni?
Kemény sajtok
A parmezán vagy a grana padano szinte minden tésztaételhez passzolhat, de nem kell reszelt parmezánnak borítani az egész tányért – egy kevés is elég, hogy megkoronázzuk a fogást. És ha már a sajt vége felé járunk, akkor se pazaroljunk, kidobás helyett főzzük bele egy jó minestronéba, vagyis vegyes zöldséglevesbe.
Szerezzünk be egy mozsarat!
Ez a tízezer éves konyhai eszköz nélkülözhetetlen az igazi házi pesztóhoz vagy az ízlésünkre hangolt fűszerkeverékekhez.
Polenta? Mi is ismerjük: puliszka!
Szinte ugyanaz a kettő, ugyanis a polenta is kukoricadara megfőzve. Főleg Észak-Olaszországban elterjedt, de a tengerparton is gyakran kerül halak köreteként az asztalra. Könnyű, a főétel ízét hagyja érvényesülni, ráadásul a megfőtt polentát tepsibe simítva meg is süthetjük-piríthatjuk.
Témába vág:
Forrás: mashed