Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Szerinted mikor kezdtek el az emberek pizzát sütni?

Annyit elárulunk, nem mostanában.
2022. March 16.

A címben feltett kérdés megválaszolásához először meg kell határoznunk, hogy mit is értünk pontosan a pizza fogalmán. Ha csak a tésztát nézzük, akkor az különböző lapos kenyerek formájában már az ókori görögök és rómaiak körében is ismert volt. Az egyiptomiak például különböző olajokkal locsolták meg, és fűszernövényeket szórtak a tetejére. Ez az étel a leírások alapján a mai focacciára emlékeztet, ezt most is a pizza közeli „rokonaként” szoktuk emlegetni. A perzsák „protopizzáján” pedig sajt is volt, plusz datolya. 

 

Kapcsolódik: Készíts otthon focacciát, mutatjuk a receptet! 

 

Olasz gyökerek

A mai pizzákra leginkább hasonlító étel persze valóban olasz eredetű, Nápoly szegényebb lakosai körében lett kedvelt, olcsó fogás. Az, hogy ez mikor történt, nem annyira egyértelmű, de meg lehet saccolni. A paradicsom csak az 1500-as években jelent meg Európában – érdekességképpen tegyük hozzá, hogy kezdetben valamiért mérgezőnek tartották. Egy 1799-es könyvben viszont már szerepel a pizza leírása, ami egy tészta paradicsomszósszal és sajttal, tehát a mai margherita pizza akkor már ismert volt. További bizonyítékul szolgál egy késő 1700-as években történt olasz népszámlálás, amelyben szerepel foglalkozásként a „pizola”, vagyis a pizzakészítő mesterség Nápolyban.

 

Honnan kapta a nevét a margherita pizza?

Pontosan nem tudjuk, de természetesen létezik egy legenda, ami magyarázatul szolgálhat. 1889-ben Savoyai Margit (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia) röviddel királynévá koronázása előtt meglátogatta Nápolyt. Megérkezése után kikötötte, hogy olyan étel kerüljön az asztalára, amilyet az egyszerű emberek is fogyasztanak. Rafael Esposito – a város legkitűnőbb pizzakészítő mestere –  több pizzával is megjelent a jövendőbeli királyné előtt. Volt fokhagymás, szardellás és végül egy olyan, amelyre paradicsomszószt, mozzarellát és bazsalikomot tett. Margitnak az utolsó ízlett a leginkább, így Esposito elnevezte margheritának.

 

Mi a helyzet a megosztó sonkás-ananászos pizzával? 

Hawaii – de nem onnan származik, és természetesen nem is olasz találmány. Elsőre biztos nem jutna eszünkbe, de valójában kanadai „újítás”. Vitatott, hogy pontosan mikor jelent meg, körülbelül az 1950-es, 1960-as évek környékére tehető. 

 

Tipp: 

Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!