Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Öt tévhit a sörről

Mennyit tudunk rosszul?
2017. június 10.

Egy pohár tej, vagy gyümölcslé is több kalóriát tartalmaz, mint egy pohár sör, mely ráadásul nem mindig hidegen, és olykor nem a sörcsapról ajánlott. A köztudatban számos, a sörrel kapcsolatos tévhit és legenda kering, amelyeket a tudatos, és minőségi sörfogyasztás jegyében szeretnének megváltoztatni a Belvárosi Sörfesztivál szervezői a FIRST Craft Beer főzde csapatával karöltve.

Minél hidegebb, annál jobb?                              

A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül akkor járunk a legjobban, ha a sörünket a lehető leghidegebben fogyasztjuk. Ahogy a jó minőségű boroknál, a gyártók a sörök esetében is feltüntetik az ajánlott fogyasztási hőmérsékletet, hiszen minden sörfajta más-más hőfokon a legfinomabb. A világos, nagyipari lágerek fogyasztása 4 és 7 °C-on ajánlott – akárcsak a pezsgőknél. A felső erjesztésű, sötétebb lágereket, újhullámos kézműves söröket 8-11°C-on, a testesebb, magasabb alkoholtartalmú sötét söröket pedig pincehidegen, 12-15 °C-on érdemes iszogatni.

A sörhas nem a sörtől van?

Kevesen tudják, de a sör egyáltalán nem hizlal, sőt. Egy pohár gyümölcslé kalóriatartalma sokkal magasabb, mint ugyanakkora mennyiségű söré, ezért a sörfogyasztás önmagában még nem vezet az elhízáshoz. A benne lévő alkohol azonban étvágyat gerjeszt, sőt, alacsony kalóriatartalma miatt nem okoz teltségérzetet, így szívesen eszünk kiadósakat sörözés után, vagy mellett. A sörhas pedig testalkattól, és nem a sörfogyasztási szokásoktól függ, ezért akár azoknál is előfordulhat, akik egyáltalán nem szeretik a „folyékony kenyeret”.

Sörfesztivál_2

Egy sör nem sör?

A minőségi sörfogyasztás egyik lényegi eleme a mértékletesség; a prémium söröket kis mennyiségben, lassú kortyokkal lehet a legjobban élvezni. Ráadásul a Belvárosi Sörfesztiválon (június 15-18. Budapest, Szabadság tér) különböző ízű és erősségű sörök közül választhatunk, néhány sötétebb alkoholtartalma akár 7-8 százalék is lehet. Ínyenceknek erősen ajánlott program.

Csapolt, üveges vagy dobozos?

A legtöbb sör sommelier megegyezik abban, hogy sört kóstolni pohárból a legjobb. Nem mindegy azonban, hogy üvegből, dobozból, vagy hordóból kerül bele a főzet – mindhárom lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A hordóból gyakran frissebb, kevésbé, vagy egyáltalán nem pasztörizált sört csapolnak, így az íze, aromája is különlegesebb. Mivel a napfény, és ultraibolya-sugárzása is befolyásolja a sör minőségét, a söröshordó mellett a dobozos sörök is sokkal jobban megőrzik a főzetek frissességét. Idén már az újhullámosakból is megjelennek a dobozos verziók: az első ilyen, félliteres dobozba zárt magyar főzet a First Craft Beer nevével kerül a polcokra. Bizonyos belga sörfajták számára viszont kimondottan előnyös, ha több éven át érlelődhet a palackban, míg egy sörös doboz aligha bírja ki az ilyen fajta túlnyomást.

Sörfesztivál_3

Az alkoholmentes sör nem sör?

Sokan utasítják el az alkoholmentes főzeteket, mert nem tekintik valódi sörnek az alkoholos változatokkal szemben. Ugyanakkor, a sörfőző technológiák fejlődésének hála ma már teljes értékű sört kaphatunk alkoholmentes variációkból is, amelyek ugyan olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos elemeket tartalmaznak, mint a hagyományos alkoholtartalmú főzetek. Ráadásul kis- és nagyüzemi sörfőzdék egyaránt készítenek már alkoholmentes változatokat, hogy a sörkedvelőknek autózás közben se keljen lemondaniuk kedvenc italukról.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!