Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezek a hozzávalók határozzák meg a sör színét

Sörtények szombatra
2017. May 13.

A sörök színei szélesebb skálán mozognak, mint hinnénk: egyesek egészen sötétek, szinte már feketék, mások pedig olyan világosak, hogy már-már áttetszőek. Akadnak továbbá aranyak, borostyánszínűek, rubintosak, gránátosak, sötétbarnák. Minek köszönhető ez a nagy variabilitás?

Általában, hacsak nincs hozzáadott  gyógynövény, gyümölcs, vagy más természetes színezőanyag, a maláta határozza meg a sör színét. A világos sörök, mint a pilsnerek és a sápadt ale készítéséhez lágyan pörkölt, szalmaszínű gabonát használnak; míg a sötétebb sörök (barna, porterek) alapja a pörkölt maláta. Fontos megjegyezni viszont, hogy a sör sötétség nem függ össze az erősségével, tehát nem lehet azt mondani, hogy a szénszínű a legerősebb, az áttetsző pedig a leggyengébb. Sőt, az erős sörök többsége világos, míg a sötétbarna ír száraz rendkívül gyenge és frissítő.

A hozzáadott alapanyagok, mint a növények, gyümölcsök, dzsúzok befolyásolhatják az ital színét. Például a szárított hibiszkusz világos magenta színt kölcsönöz a sörnek. A citrusok kevésbé színes, de mégis izgalmas színezést adnak, a bogyósgyümölcsök, az eper, a barack pedig saját színüket adják a sörhöz.

 

forrás: food52.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!