4 izgalmas hack kólával, ha nem csak üdítőként innád
2023. January 31.Kóla hackek voltak, vannak és lesznek is, akad, aki takarít vele, míg mások csak a koktélkészítésig merészkednek. Mi most a gasztronómia területén maradunk, és mutatunk 4 szuper ötletet.
Marinád
Sütés előtt nagyon jól megpuhítja a húsokat, valamint egyúttal kellemes karamell ízt is kölcsönöz nekik. Jöjjön egy alaprecept: olajat, sót, csilipelyhet, borsot, fokhagymakrémet, barna cukrot összekeverünk, majd ezzel a keverékkel bedörzsöljük a húst egy darabka vajjal egyetemben. Ezután a kólát a húsra öntjük úgy, hogy azt teljesen befedje, majd 12 órára hűtőbe tesszük.
Süssünk vele csirkét
Az előző ötlettől abban különbözik, hogy nem marinádnak használjuk, hanem benne sütjük meg a húst. A csirkehúst egy kis szójaszószban marináljuk, majd kis olajon, serpenyőben lepirítjuk. Áttesszük egy tiszta serpenyőbe, öntünk alá egy doboz kólát, adunk hozzá fokhagymát, vöröshagymát, ketchupöt, majd szép lassan addig sütjük, amíg a szósz besűrűsödik.
Tipp: Milyen volt a kokainos kóla?
Tortába vele!
Már az 1950-es években megjelentek a kólával készült torták. Hagyományos cukrozott kóla szükséges a receptekhez, nem a light verziók. Miként működik? A megfejtést a szén-dioxid tartalmában kell keresni, azaz ugyanúgy fejti ki hatását, mint az élesztő és sütőpor.
Keverjük kávéval
Bizonyos piacokon kapható a citromos, meggyes és vaníliás mellett kávés kóla is. Bár dupla mennyiségű koffein van benne, mint a „sima” üdítőben, ez még mindig kevesebb, mint amennyi megtalálható egy csésze kávéban. Egy magas falú pohárba pár jégkockát teszünk, adható hozzá némi vaníliaszirup is. Rátöltjük a kólát és egy presszókávét, és már el is készültünk.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet: