Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A kóla felhasználásának 10 meglepő módja

Tudtad, hogy ennyi mindenre jó a leghíresebb üdítő?
2017. July 26.

1.természetes hullámok: Az italban levő ortofoszforsav fényesíti a szálak hámfelületét, enyhe hullámokat kölcsönöz a hajnak. Alacsony pH-szintje normalizálja a haj savas-lúgos egyensúlyát, ami fontos lehet a száraz, törékeny hajúaknak. Öblítsük át kólával a hajunkat, majd 5-10 perc elteltével samponnal mossuk ki.

2. rágóeltávolítás: Hajba ragadt rágóra öntsünk egy kevés kólát, várjunk pár percet, majd lassan távolítsuk el.

3. hajvilágosító: Ha festés után túl sötét lett a szín, mossuk át kólával. Hasonló eredményt érhetünk el citromsavval és esszenciális citrus olajjal.

4. védelem a kártevők ellen: Indiai mezőgazdászok Coca Colaval permetezik növényeiket, hogy azokat ne támadják meg a bogarak. A cukor vonzza a vöröshangyákat, a kártevők legnagyobb ellenségeit. A csigáktól is megszabadít a kóla – kis csészékben helyezzünk el itt-ott az italból, a csigáknak nyomuk sem lesz.

5. fájdalomcsökkentő: Bogárcsípésekre tegyünk kólába áztatott pamutkendőt, a viszketés azonnal elmúlik. Ez a koffeinnek köszönhető, mely érzéstelenítő hatású. Medúzacsípésekre is alkalmazható.

6. fürdőszobatisztítás: A vízkövet és más szennyeződéseket könnyedén el tudunk vele távolítani, az első pontban említett ortofoszforsav miatt. Öntsük a koszos felületre, hagyjuk ott pár órát, majd mossuk le. Ésszerű mennyiségben fogyasztva ez a sav nem ártalmas.

7. zsíroldás: Savainak és a koffeinnek köszönhetően zsíros edények tisztítására is alkalmas.

8. fanyar szag: Víz és kóla 1:1 arányú oldatába áztassuk be az olajos szagú ruháinkat. A halszagtól és más kellemetlen bűztől is könnyedén megszabadítja a textilt.

9. érmetisztító: Tegyük a fénytelen aprópénzeket egy befőttes üvegbe, öntsünk rá kólát, majd 10-15 perc elteltével mossuk le vízzel.

10. rozsda ellen: Fém tárgyak, felületek tisztítására is remek a kóla. Öntsünk Coca Cola-t a felületre, dörzsöljük át egy szivaccsal és kész is.

forrás: brightside.me

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!