Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Felmelegíted ugyanazt a vizet többször? Óriási veszélyben vagy!

2023. February 2.

Azt a hibát, hogy ugyanazt a vizet újra és újra felmelegíti az ember, egészen addig, amíg el nem fogy, tízből kilencen lazán megteszik. Pedig nagyon nem kéne.

Felkel az ember reggel, teletölti a vízforralót, melegít, teát csinál. A maradék vizet pedig benne hagyja a forralóban, és később újabb és újabb teákat készít belőle, és ehhez mindig felmelegíti a vizet. Ártalmatlan dolognak tűnik az egész, senki nem is törődik vele, pedig kéne. Ugyanazt a vizet minél többször forraljuk fel, annál veszélyesebb, egészségtelenebb.

A közhiedelem szerint, ha a vizet felforraljuk, azzal meg is tisztítjuk, és minél többször, annál inkább. De ez egy kapitális baromság. Épp az ellenkezője az igaz. Mi történik, amikor felforraljuk a vizet? Bugyborékol és gőzölög, na és elpusztulnak a benne lévő baktériumok.

Na és mi van akkor, ha újra és újra felforraljuk? Ebben az esetben komoly változás áll be kémiai szinten: megváltozik a víz oxigéntartalma, és potenciálisan veszélyes, mérgező anyagok halmozódnak fel benne. Olyanok, mint az arzén, különféle nitrátok, és fluorid, amiről például kimutatták, hogy nagyon káros hatással van az ember agyára, idegrendszerére.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a vízben találhatók olyan ásványi anyagok, melyek nem párolognak el, akárhány alkalommal is forraljuk fel a vizet. Ezért ha reggeltől estig teázunk, tömény mennyiségben viszünk a szervezetünkbe többször forralt vizet, akkor ezek között akad olyan, amelyik problémát okozhat nagy dózisban.

A kalcium például a vesekövesedés folyamatát gyorsítja fel. De hát akkor mi tévők legyünk? Igyunk tea helyett időnként hideg vizet (már ha elég tiszta a csapvizünk). Vagy csak annyit melegítsünk, amennyi a teához szükséges, és akkor úgy nem pazarlunk. Vagy ha mégis megszaladt a kezünk, akkor hagyjuk kihűlni a vizet, majd öntözzük meg vele a növényeinket. Velünk szemben számukra veszélytelen a többször felforralt víz.

Azok a csodálatos vízforralók

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!