Miért kovászos tésztából lesz a legfinomabb a felfújt?
2020. January 8.Felfújtat roppant egyszerű készíteni, ráadásul maradékmentésnek sem utolsó. Lehet édes vagy sós, előbbiből a gyümölcsös-vaníliás, utóbbiból pedig a sajtos-zöldfűszeres a kedvencünk.
Hogyan készül?
Egyáltalán nem bonyolult dolog összedobni egy finom felfújtat, így kezdő konyhatündérek is bátran nekiállhatnak. Egy kivajazott sütőtálba beleszórjuk a kisebb darabokra vagy szeletekre vágott péksüteményt, majd jól meglocsoljuk tojásokkal és fűszerekkel elkevert tejjel vagy tejszínnel. A tetejére – vagy a péksüti közé – szórhatunk gyümölcsöket, aszalványokat, olajos magokat vagy éppen sonkakockákat és sajtot. Mehet is a sütőbe, alufólia alatt kb. ¾ óra kell egy sütőtálnyi adagnak.
Milyen kenyérfélékből készíthetjük el?
Általánosságban elmondható, hogy szikkadt kenyérre, péksüteményre lesz szükségünk, de erre később még visszatérünk. Választhatunk kenyeret, kalácsot, zsemlét, kiflit, croissant-t, sőt kakaós csigát is. Ha sós felfújtat sütünk, természetesen sós péksütemény kerüljön a tepsibe!
Szikkadt vagy sem?
Ha élesztős kenyereket, péksüteményeket használunk, jó, ha megvárjuk, amíg kissé megszikkadnak, vagy rá is segíthetünk a folyamatra egy kis pirítással. Viszont ha kovászos kenyérféléket választunk, nem kell várnunk arra, hogy megszáradjanak, frissen is nyugodtan felhasználhatók.
Melyek a további előnyök?
Nem csupán a szikkadt-nem szikkadt vonalon győz kiütéssel a kovászos kenyér, hanem tápláló, sűrű textúrája is csak jót tehet a végeredménynek. Szépen felszívja a tojásos-tejes keveréket, de nem mállik szét – igen, még frissen se –. És az ízét se feledjük: kellemes savanykás aromája nem csupán a sós felfújtaknak áll jól, az édes ízeket is szuperül kiegyensúlyozza.
Kedvenc receptjeink
Meggyes-fűszeres croissant-felfújt
Csokis-almás croissant-felfújt
Forrás: the kitchn