Zöldséges fasírt
A legegyszerűbb, hétköznapi ételekből is válhat ünnepi menü, ha tesztek bele egy kis csavart. Ezúttal az egyben sült fasírtot varázsoltam tavasziassá színes zöldségekkel. Ugye milyen jól mutat felszeletelve?
Hozzávalók
10 darabhoz- 15 dkg brokkoli
- 15 dkg sárgarépa
- só
- 1 teáskanál olaj
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 dkg darált hús (sertés vagy sertés-marha)
- 2 nagy tojás
- 1 zsemle
- 1 dl tej
- őrölt fekete bors
- 1 csapott teáskanál morzsolt kakukkfű
Elkészítés
A brokkolit apró rózsáira szedjük, a megtisztított sárgarépát felkarikázzuk. Enyhén sós vízben éppen roppanósra főzzük a zöldségeket, majd leszűrjük.
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, az újhagyma felkarikázott fehér részét és a megtisztított, felaprított fokhagymát megpároljuk rajta.
A darált húst keverőtálba tesszük, összedolgozzuk a tojásokkal, a tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlével, ezután sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük.
A massza felét sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, téglalap alakú formába simítjuk. Egyenletesen belenyomkodjuk a főtt zöldségeket, majd rásimítjuk a hús másik felét.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc-1 óra alatt készre sütjük. Tálalhatjuk burgonyával, rizzsel, de a köret is lehet formabontóbb, például pirított gombás-koktélparadicsomos, fokhagymás olajon forgatott spagetti.