Tőkehalfilé zöldfűszeres bulgurral
Komolyan, van ilyen nap, méghozzá ma, május 11-én ünnepeljük. Annyi minden jut itt eszembe minden egyes évben: finom sütemények, pl. a kedvenc joghurtos kevert tésztám, amit volt karácsonyi időszak, hogy egymás után hétszer sütöttem meg, vagy a kedvenc krémleveseim egyike, de idén pontosan tudtam, mit akarok enni az “Egyél amit akarsz” napon.
Egy barátnőmnek még valamikor márciusban idéztem fel azt a pillanatot, amikor életemben először ettem nagyobb, száras kapribogyót. Na, ezzel az emlékkel aztán elintéztem magam egy pár hónapra, mert állandóan az után az étel után vágyakoztam, csak éppen sosem jött össze, hogy el is készítsem. Na de most!
Az akkor Szent Péter hal filé volt, citromos, vajas, fehérboros mártással, óriás kapribogyókkal, és szárított paradicsomos rizzsel. Idén pedig lett belőle egy tőkehalfilé, a mártás bor nélkül, de ugyanaz, a köret pedig zöldfűszeres bulgur, de az alapízek megmaradtak, és istenien sikerült. Nem gondoltam volna, hogy a gyerekeim is jóváhagyólag kieszik a tányéromból, de végül ez történt: kapribogyót ugyan nem, a halam nagy részét viszont bepuszilta a kisebbik, szinte az egész bulgurkörettel együtt.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 2 szelet tőkehal filé
- 2 ek liszt
- só, bors
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 ek kisebb kapribogyó leszűrve
- kb. 8 szem száras kapribogyó
- 3 ek vaj
- ½ tk csilipehely
- 1 pohár bulgur alaposan átöblítve
- 2 pohár víz
- só, bors
- 1 ek vaj
- 10 bazsalikomlevél felcsíkozva
- 3 ek apróra vágott snidling
- A tálaláshoz rukola
Elkészítés
Először a bulgurt készítsd el, mert az a leghosszabb. Az alaposan átmosott bulgurt tedd fel kétszeres mennyiségű, sós vízben főni. Forrald fel, majd 10 perc után zárd el a hőt és fedd le; mire elkészül a hal, a bulgur is megfő.
A halhoz egy serpenyőben hevíts olajat. Közben minden nedvességet itass le a filékről és sózd, borsozd, majd szórd be liszttel mindkét oldalát. A filé vastagságától függően oldalanként 2-3 perc alatt pirítsd meg, majd tedd félre (én a bulguros lábos tetejére tettem egy tányéron, és a lábos fedelével fedtem le), hogy melegen maradjon. A továbbra is meleg serpenyőhöz add hozzá a citromlevet, a citromhéjat, a csilipelyhet és a kétféle kapribogyót (akár egy kis fehérbort is adhatsz hozzá ilyenkor), és forrald 30 másodpercig, miközben felkapargatod az odasült darabokat. Húzd le a tűzről, add hozzá a vajat, és kevergesd, míg el nem olvad, hogy fényes, gazdag mártást kapj.
Add a bulgurhoz a vajat, kevés borsot és a zöld fűszereket, keverd át egy villával, és már tálalhatod is. Halmozd a tányérra a bulgurt, részben rá, félig mellé mehet a hal, amire aztán kanalazz a mártásból és a kapribogyókból. Az egészet koronázd meg a rukolával, aminek a borsos, kesernyés íze jól megy az édeskés halhoz.