Szilveszteri „nem tudsz eleget készíteni belőle” saláta
Ebben a salátában nincsen semmi extra hozzávaló, szilveszteri „alap hozzávalók” kerültek bele: franciasaláta mix, virsli, lencse, mustár… Mégis együtt annyira jó, hogy minden évben elkészítem. A mennyiségből egy óriási tál lesz, 8 (vagy inkább 10…) adagra saccoltam, persze ez függ a vendégeitek étvágyától is. És még egy dolog: az egész este-éjjel „érő” salátákba nem szeretek hagymát tenni, akkor sem, ha hűtőben tárolom. Ha ti ezzel másképp vagytok, nyugodtan adjatok a salátához egy csokor újhagymát vagy egy közepes fej lila hagymát finomra aprítva.
Hozzávalók
8 adaghoz- 20 dkg lencse
- só, 2 babérlevél
- 25 dkg franciasaláta mix
- 6 szál frankfurti virsli
- 6 tojás
- 8-10 db kis csemegeuborka
- 1 nagy pohár tejföl
- 10 dkg mustár
- 2 evőkanál majonézes torma (lehet több, ízlés szerint)
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A lencsét előző este átválogatjuk, átmossuk, és bő hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, ismét átmossuk, és bő, sóval és babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A franciasaláta mixet kevés sós vízben megfőzzük, szintén leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A virsliket is megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük. A kihűlt virslit felkarikázzuk, a tojásokat megpucoljuk, kockákra vágjuk.
A csemegeuborkát lecsepegtetjük, karikákra vágjuk, majd az összes előbbi hozzávalóval összekeverjük egy nagy tálban. A tejfölt a mustárral, a majonézes tormával, sóval és borssal kikeverjük, majd a salátára kanalazzuk, összeforgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.