Sütőtökös máglyarakás
Szeretem szezonális kedvencekkel feldobni a klasszikus ételeket, így született ez a máglyarakás recept. Nem változtattam sok mindenen, viszont hozzáadtam az egyik legfinomabb télies alapanyagot, a sütőtököt.
Hozzávalók
4 személyre- 25 dkg szikkadt kalács
- 4 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 tojás
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- 30 dkg sült sütőtökpüré
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 2 db nagyobb alma
- 5 dkg kandírozott narancskocka
- 6 evőkanál baracklekvár
Elkészítés
A kalácsot felszeleteljük (ne legyenek túl vékonyak a szeletek). A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Félretesszük hűlni.
Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat elkeverjük a visszahűlt tejes keverékben. A fehérjéket félretesszük. A tojássárgájás tejben alaposan megmártjuk a kalácsszeleteket, majd egy rétegben kirakjuk egy vajjal kikent tepsiben. A maradék tejet egyenletesen rálocsoljuk a kalácsra. Óvatosan lenyomkodjuk, „tömörítjük”, hogy egybefüggő réteget kapjunk.
A péksütis réteget megkenjük a sült sütőtökpürével, megszórjuk fahéjjal, majd rátesszük a meghámozott, vékonyra szeletelt almát. Megszórjuk a narancskockákkal, majd „rápettyezünk” 4 evőkanál lekvárt.
A tepsit 180 °C-os sütőbe toljuk, kb. 30 percet sütjük. A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a maradék lekvárt. A habot a sütemény tetejére simítjuk, és visszatoljuk a tepsit a sütőbe. Pár percet sütjük, amíg a hab szép színt kap. Langyosan a legfinomabb!