Sült tarjás-káposztasalátás szendvics
Ki mondta, hogy egy szendvics nem lehet igazán laktató? Ez a szaftos finomság ebédre is elegendő, mondjuk egy adag sült burgonyával körítve.
Hozzávalók
6 darabhoz- A bucikhoz:
- 45 dkg kenyérliszt
- 5 dkg burgonyapehely
- 1 csapott teáskanál só
- fél kocka friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 3 dl langyos víz
- 4 evőkanál olaj
- kevés szezámmag
- A káposztasalátához:
- 15 dkg fejes káposzta
- 10 dkg sárgarépa
- 15 dkg tejföl
- 8 dkg majonéz
- 2 szál újhagyma
- só
- A húshoz:
- 2 evőkanál olaj
- 4 szelet csont nélküli tarja
- só, őrölt fekete bors
- 4 evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál fűszerpaprika (vagy fűszerpaprika alapú tetszőleges fűszerkeverék)
- Az összeállításhoz:
- salátalevelek
Elkészítés
A bucikhoz a lisztet összekeverjük a burgonyapehellyel és a sóval. Az élesztőt (elmorzsolva) a cukorral együtt a vízbe tesszük, felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez az olajjal együtt. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 6 részre osztjuk. Mindből 1-1 hosszúkásabb bucit formázunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük egymástól némi távolságra, és még 15 percet kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejüket vízzel, és megszórjuk szezámmaggal. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a káposztasalátát. A káposztát vékony csíkokra vágjuk, a megpucolt répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a tejföllel, a majonézzel és a felaprított újhagymával, finoman megsózzuk. Akár kevés citromlevet is adhatunk hozzá. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A húshoz felmelegítjük az olajat egy serpenyőben. A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd erős lángon kérget sütünk rájuk. Ezután mérsékeljük a lángot, öntünk pici vizet a hússzeletek alá. A mustárt összekeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és a fűszerpaprikával. Sütés közben többször átkenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Ha a hús már jó puha, vágódeszkára tesszük, 5-6 percet pihentetjük, majd felcsíkozzuk.
Összeállítjuk a szendvicseket. A bucikat kettévágjuk (belső oldalukat ízlés szerint kissé meg is piríthatjuk), majd megtöltjük a salátalevelekkel, a káposztasalátával és a sült tarjacsíkokkal.