Spekulatius keksz
A spekulatius a karácsonyi időszakhoz köthető fűszeres, ropogós kekszkülönlegesség, ami házilag is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók
egy nagyobb tepsihez- 7 dkg eritrit
- 5 dkg vaj
- 15 dkg zabliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál kardamon
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 db tojás
Elkészítés
Az eritritet egy edénybe öntjük, majd alacsony lángon elkezdjük felolvasztani. Ha már elveszítette kristályos állagát, beleolvasztjuk a vajat, majd levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a tojást, végül pedig az eritrites-vajas masszát. Egynemű tésztává gyúrjuk.
30 percig hűtjük, majd liszttel megszórt nyújtódeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formára szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt aranybarnára sütjük.