Sárgaborsó-főzelék – másképp
Aki evett gyerekkorában menzás „betonfőzeléket”, biztos nem zárta szívébe a sárgaborsót. Nekem szerencsére kimaradt az életemből, ezért nem is értem, hogy miként lehet „rossz” a sárgaborsó. Az egyik kedvencem, főleg így, sűrűn, „tunkolósan”, nem is muszáj főzeléknek neveznünk. A fűszerezés pedig lehet, hogy elsőre furcsa, de annál finomabb: gyros fűszert (majdnem) minden üzletben kapni, érdemes kipróbálni vele a sárgaborsót.
Hozzávalók
4 személyre- 40 dkg sárgaborsó
- só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg burgonya (lehet szétfővő)
- 20 dkg sárgarépa
- 2 teáskanál gyros fűszerkeverék
- 8 szelet fekete-erdei (vagy más füstölt) sonka
- korianderzöld a tálaláshoz
Elkészítés
A sárgaborsót átöblítjük, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, ismét átöblítjük, majd bő, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, a főzőlevet félretesszük.
Egy nagy lábasban felhevítünk 1,5 evőkanál olívaolajat, majd a meghámozott, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Rászórjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát és a megpucolt, felkarikázott répát. Beletesszük a sárgaborsót, hozzáadjuk a gyros fűszerkeveréket, elkeverjük, felöntjük egy kevés főzőlével, majd megsózzuk. A főzőlé folyamatos pótlásával addig főzzük, amíg minden hozzávaló teljesen megpuhul (lehet kissé pépes). Amikor elkészült, ízlés szerint még fűszerezhetjük.
A maradék olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a sonkaszeleteket, mindkét oldalukat átsütjük. Konyhai papírtörlővel leitatjuk, feltétként tálaljuk. Ne felejtsük el friss korianderrel megszórni!