Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos-cukkinis lencseragu

Jöjjön egy újabb egyszerű, hétköznapi recept!
2020. May 21.

Lencsét ne csak szilveszterkor együnk, hiszen laktató, egészséges, rostdús alapanyag. Ezúttal paradicsomosan készítettem el, egy kis cukkinivel felturbózva. Persze adhattok hozzá húst is: indíthatjátok szalonnás alappal a receptet, de kolbász vagy sonka is kerülhet bele. Tálalhatjátok önmagában, pitával, lepénykenyérrel, de tésztával is, úgy akár 6 közepes adag is kijön ebből a mennyiségből. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 25 dkg lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • 2 konzerv hámozott, aprított paradicsom (80 dkg)
  • 15 dkg paradicsompüré
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 ág oregano
  • 1 kis ág rozmaring
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

 

Az átválogatott, leöblített lencsét egy éjszakára (de minimum 3-4 órára) hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, ismét átöblítjük, majd hagyjuk megszáradni. 

Egy nagy lábasban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Először megdinszteljük rajta a megtisztított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Mehet rá a fűszerpaprika, átkeverjük, ezután rászórjuk a lencsét. 

Felöntjük a kétféle paradicsommal és 1,5 dl vízzel, beledobjuk egészben a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd közepes lángon, időnként megkeverve félpuhára főzzük a lencsét. Ha szükséges, közben pótoljuk alatta a vizet, de mindig csak egy kevéssel. Amikor a lencse már puhul, hozzáadjuk a megmosott, kis kockákra vágott cukkinit. Együtt készre, sűrűre főzzük, ha kell, még sózzuk, borsozzuk. 

Tálalás előtt eltávolítjuk a raguból az egész zöldfűszereket. Ízlés szerint tésztát főzünk ki mellé, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárgás rizottó

Spárgás rizottó

Könnyű, tavaszi fogás a spárgaszeznra.
Baconös-sajtos kiflik

Baconös-sajtos kiflik

Hétvégi reggelire?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!