Túrós amerikai palacsinta édesen és sósan
Holnap már itt is van húshagyó kedd, amely a farsang utolsó napja a böjti időszak kezdete előtt. Képzeljétek, ezen a napon tartják a palacsinta világnapját is! Mi mással is készülhettem volna a jeles alkalomra, mint egy jó kis palacsintarecepttel. Ezt a túrós tésztát azért szeretem különösen, mert az alapmassza édes és sós irányba is eltolható, csak attól függ, mivel ízesítjük.
Hozzávalók
kb. 7-7 palacsintához- 25 dkg félzsíros túró
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- kevés olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
- A sóshoz:
- 1 marék aszalt paradicsom (vagy olajbogyó, kapribogyó, akár vegyesen)
- só
- Az édeshez:
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- pár reszelés biocitromhéj
Elkészítés
A túrót áttörjük. A tojásokat habosra keverjük a tejjel, majd belekeverjük a lisztet és a sütőport. A masszát összedolgozzuk a túróval, sűrű, krémes állagot kell kapnunk. Ha túl hígnak érezzük, adjunk még hozzá kevés lisztet. Ezután kettéosztjuk a tésztát.
A sós palacsintákhoz a kiválasztott hozzávalókat apróra vágjuk, majd kevés sóval együtt a masszához forgatjuk. Az édes palacsinták tésztájához pedig hozzáadjuk a kétféle cukrot és a citromhéjat.
Egy palacsintasütőben kevés olajat vagy kókuszzsírt hevítünk. Kis adagokat tetszünk a masszából a palacsintasütőbe, a kanál hátuljával ellapogatjuk, majd közepes lángon átsütjük a palacsinták mindkét oldalát.
Ezek a palacsinták önmagukban is nagyon finomak, de a sósakat tálalhatjuk például tejföllel és salátával, csírákkal, az édeseket pedig mézzel vagy juharsziruppal, valamint bogyós gyümölcsökkel.