Márton-napi libasült
Nagyon szeretem párolt káposztával készíteni ezt a klasszikus fogást, de juhtúrós puliszkával is ugyanannyira finom, sőt… Kínáljátok akár mindkettővel (esetleg rántott zöldségekkel, burgonyafánkkal vagy fűszeres krumplipürével), mutatom a puliszkás verziót.
Hozzávalók
4 személyre- 4 db libacomb
- só, őrölt fekete bors
- 16 ág kakukkfű
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- 1,2 l tej
- 30 dkg kukoricadara
- 15 dkg juhtúró
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
A libacombokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és bőrükkel lefelé sütőtálba helyezzük. Letakarjuk alufóliával, majd 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, hogy a zsír szépen kisüljön a combokból. Ezt követően mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 170 °C-ra, a combokat megfordítjuk, rájuk helyezzük a kakukkfűágakat, melléjük szórjuk a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket és a cikkezett vöröshagymákat. Ismét lefedjük alufóliával, és kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Közben a libazsírral többször meglocsolgatjuk. Ha a combok már puhák, levesszük az alufóliát, és forró, 220 °C-os sütőben pár perc alatt ízlés szerint megpirítjuk a tetejüket.
Közben elkészítjük a köretet. A tejet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és beleszórjuk a kukoricadarát. Megsózzuk, lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A kész puliszkát fakanállal széttördeljük, hozzákeverjük a libacombokkal együtt sült hagymákat, és a tetejére morzsoljuk a juhtúrót. A combok mellé tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.