Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Márton-napi libasült

Kakukkfűvel sütve, juhtúrós puliszkával körítve.
2019. November 11.

Nagyon szeretem párolt káposztával készíteni ezt a klasszikus fogást, de juhtúrós puliszkával is ugyanannyira finom, sőt… Kínáljátok akár mindkettővel (esetleg rántott zöldségekkel, burgonyafánkkal vagy fűszeres krumplipürével), mutatom a puliszkás verziót. 

Hozzávalók

4 személyre
  • 4 db libacomb
  • só, őrölt fekete bors
  • 16 ág kakukkfű
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1,2 l tej
  • 30 dkg kukoricadara
  • 15 dkg juhtúró
  • aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

A libacombokat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és bőrükkel lefelé sütőtálba helyezzük. Letakarjuk alufóliával, majd 220 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, hogy a zsír szépen kisüljön a combokból. Ezt követően mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 170 °C-ra, a combokat megfordítjuk, rájuk helyezzük a kakukkfűágakat, melléjük szórjuk a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket és a cikkezett vöröshagymákat. Ismét lefedjük alufóliával, és kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Közben a libazsírral többször meglocsolgatjuk. Ha a combok már puhák, levesszük az alufóliát, és forró, 220 °C-os sütőben pár perc alatt ízlés szerint megpirítjuk a tetejüket. 

Közben elkészítjük a köretet. A tejet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és beleszórjuk a kukoricadarát. Megsózzuk, lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A kész puliszkát fakanállal széttördeljük, hozzákeverjük a libacombokkal együtt sült hagymákat, és a tetejére morzsoljuk a juhtúrót. A combok mellé tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Birsalma chutney

Birsalma chutney

Húsételek (például a jövő heti libalakoma) tökéletes kísérője, de akár előétel is lehet belőle.
Baconbe tekert sütőtökfasírt

Baconbe tekert sütőtökfasírt

A sütőtököt sós ételekhez is érdemes felhasználni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!