Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zsebes karaj szeletelt Ammerländer Maasdamer sajttal és snidlinges burgonyapürével

2019. June 3.

Sokan félnek a karajtól, mondván, biztosan kiszárad a sütéstől. Ennek azonban egyáltalán nem kell így lennie, hiszen ha fűszeres olajjal készítjük, megtöltjük sok-sok finomsággal, és a hozzá illő Ammerländer Maasdamer sajtot sem spóroljuk le a tetejéről, puha és szaftos lesz az elkészült hús.

Hozzávalók

4 személyre
  • 80 dkg csont nélküli karaj (egyben)
  • 8 szelet Ammerländer Maasdamer sajt
  • só, őrölt fekete bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál tetszőleges zöldfűszeres vagy grill fűszerkeverék
  • 15 dkg vékonyra szelt bacon
  • 1 kisebb sárga kaliforniai paprika
  • A körethez:
  • 80 dkg burgonya

  • 4 evőkanál puha vaj
  • kb. 2-2,5 dl tej
  • őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 1 csokor snidling

Elkészítés

A karajt hagyhatjuk egyben, vagy felvághatjuk tetszőlegesen 2-4 darabra. Az előkészített húst éles, hosszú pengéjű késsel sűrűn beirdaljuk úgy, hogy alul nem vágjuk át teljesen. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd sütőtálba helyezzük.

Az olívaolajhoz hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a fűszerkeveréket. Átkenjük vele a húst úgy, hogy a zsebekbe is jusson, ezután pedig baconszeleteket és csíkozott kaliforniai paprikát teszünk a zsebekbe. A sütőtálba öntünk 2 ujjnyi vizet, letakarjuk alufóliával, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük a karajt.

Ezután levesszük az alufóliát, a karaj tetejét megpakoljuk a felcsíkozott Ammerländer Maasdamer sajttal, és visszatoljuk a sütőbe további 10 percre.

Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, és krumplinyomóval még melegen összetörjük. Közben hozzáadjuk a vajat és apránként a tejet is, krémesre törjük. Végül sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

A kész karaj mellé aprított snidlinggel gazdagon megszórt burgonyapürét tálalunk, savanyúságot kínálhatunk még mellé.

Az Ammerländer Maasdamer (ejtsd: mászdámer) egy nagyon finom, kiváló minőségű, ementáli típusú sajt. Ez a sajttípus nagyon népszerű hazánkban, azonban azok közül, akik megismerik az Ammerländer Maasdamert, gyakran meg is maradnak mellette. Azért választják újra és újra az Ammerländert a változó minőségű és ízű „ementáli jellegű“ sajtok helyett, mert ahogy az egy német terméktől elvárható: az íze és a minősége valóban megbízható. Az pedig, hogy az ára is jó, csak a ráadás.

Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!