Zsebes karaj szeletelt Ammerländer Maasdamer sajttal és snidlinges burgonyapürével
Sokan félnek a karajtól, mondván, biztosan kiszárad a sütéstől. Ennek azonban egyáltalán nem kell így lennie, hiszen ha fűszeres olajjal készítjük, megtöltjük sok-sok finomsággal, és a hozzá illő Ammerländer Maasdamer sajtot sem spóroljuk le a tetejéről, puha és szaftos lesz az elkészült hús.
Hozzávalók
4 személyre- 80 dkg csont nélküli karaj (egyben)
- 8 szelet Ammerländer Maasdamer sajt
- só, őrölt fekete bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál tetszőleges zöldfűszeres vagy grill fűszerkeverék
- 15 dkg vékonyra szelt bacon
- 1 kisebb sárga kaliforniai paprika
- A körethez:
- 80 dkg burgonya
- só
- 4 evőkanál puha vaj
- kb. 2-2,5 dl tej
- őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- 1 csokor snidling
Elkészítés
A karajt hagyhatjuk egyben, vagy felvághatjuk tetszőlegesen 2-4 darabra. Az előkészített húst éles, hosszú pengéjű késsel sűrűn beirdaljuk úgy, hogy alul nem vágjuk át teljesen. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd sütőtálba helyezzük.
Az olívaolajhoz hozzákeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a fűszerkeveréket. Átkenjük vele a húst úgy, hogy a zsebekbe is jusson, ezután pedig baconszeleteket és csíkozott kaliforniai paprikát teszünk a zsebekbe. A sütőtálba öntünk 2 ujjnyi vizet, letakarjuk alufóliával, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük a karajt.
Ezután levesszük az alufóliát, a karaj tetejét megpakoljuk a felcsíkozott Ammerländer Maasdamer sajttal, és visszatoljuk a sütőbe további 10 percre.
Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, és krumplinyomóval még melegen összetörjük. Közben hozzáadjuk a vajat és apránként a tejet is, krémesre törjük. Végül sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A kész karaj mellé aprított snidlinggel gazdagon megszórt burgonyapürét tálalunk, savanyúságot kínálhatunk még mellé.
Az Ammerländer Maasdamer (ejtsd: mászdámer) egy nagyon finom, kiváló minőségű, ementáli típusú sajt. Ez a sajttípus nagyon népszerű hazánkban, azonban azok közül, akik megismerik az Ammerländer Maasdamert, gyakran meg is maradnak mellette. Azért választják újra és újra az Ammerländert a változó minőségű és ízű „ementáli jellegű“ sajtok helyett, mert ahogy az egy német terméktől elvárható: az íze és a minősége valóban megbízható. Az pedig, hogy az ára is jó, csak a ráadás.
Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!