Birsalma chutney
Picit csípős, picit édeskés, picit hagymás… Isteni finom húsok mellé tálalva, de egy svédasztalon, bagettszeleteken is ugyanúgy megállja a helyét. Birsszezonban mindig elkészítem, liba mellé tökéletes!
Hozzávalók
6-8 adaghoz- 2 nagy birsalma (kb. 80 dkg)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 3-4 cm friss gyömbér
- fél-1 kávéskanál tört csili vagy Cayenne-bors (vagy 1 kis csilipaprika felkarikázva)
- 4 ág kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- só, őrölt fekete bors
- pár facsarás citromlé
Elkészítés
A birsalmát meghámozzuk, húsát felkockázzuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd az újhagyma felkarikázott fehér részét sütni kezdjük rajta. Ráreszeljük a megpucolt gyömbért, hozzáadjuk a csilit is.
Rászórjuk a birskockákat, kevergetve, forgatva sütni kezdjük. Hozzáadjuk az egész zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy kevés vizet aláöntve puhára főzzük a gyümölcsöt. Maradjon kicsit darabos! A vizet érdemes fokozatosan, apránként adagolni, a főzés végén pedig teljesen főzzük el a birs alól!
Legutoljára hozzáfacsarjuk a citromlevet, és még egyet forralunk rajta. Végül eltávolítjuk a kakukkfű- és rozmaringágakat. Langyosan és hidegen is finom.