Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Birsalma chutney

Húsételek (például a jövő heti libalakoma) tökéletes kísérője, de akár előétel is lehet belőle.
2019. november 7.

Picit csípős, picit édeskés, picit hagymás… Isteni finom húsok mellé tálalva, de egy svédasztalon, bagettszeleteken is ugyanúgy megállja a helyét. Birsszezonban mindig elkészítem, liba mellé tökéletes!

Hozzávalók

6-8 adaghoz
  • 2 nagy birsalma (kb. 80 dkg)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma fehér része
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • fél-1 kávéskanál tört csili vagy Cayenne-bors (vagy 1 kis csilipaprika felkarikázva)
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • só, őrölt fekete bors
  • pár facsarás citromlé

Elkészítés

A birsalmát meghámozzuk, húsát felkockázzuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd az újhagyma felkarikázott fehér részét sütni kezdjük rajta. Ráreszeljük a megpucolt gyömbért, hozzáadjuk a csilit is. 

Rászórjuk a birskockákat, kevergetve, forgatva sütni kezdjük. Hozzáadjuk az egész zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy kevés vizet aláöntve puhára főzzük a gyümölcsöt. Maradjon kicsit darabos! A vizet érdemes fokozatosan, apránként adagolni, a főzés végén pedig teljesen főzzük el a birs alól! 

Legutoljára hozzáfacsarjuk a citromlevet, és még egyet forralunk rajta. Végül eltávolítjuk a kakukkfű- és rozmaringágakat. Langyosan és hidegen is finom.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Baconbe tekert sütőtökfasírt

Baconbe tekert sütőtökfasírt

A sütőtököt sós ételekhez is érdemes felhasználni!
„Kétszer sült” kápiás tészta

„Kétszer sült” kápiás tészta

Hogy miért „kétszer sült”? Csigó Zita receptjéből kiderül…

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.