Mákos-meggyes sütemény tejszínhabbal
Rém egyszerű sütit mutatok, amit a mák, a meggy és a citrom triója tesz ellenállhatatlanná. Ráadásul – ha növényi tejszínhabbal – vonjátok be, teljesen tejtermékmentes, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók
8 szelethez- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- fél biocitrom lereszelt héja
- fél dl semleges ízű olaj
- 1 dl meggylé a meggybefőttből
- 15 dkg liszt
- 5 dkg darált mák
- fél tasak sütőpor
- 10-15 dkg meggybefőtt
- 100-150 ml (növényi) tejszín a bevonáshoz
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk az olajat és a meggylevet.
A lisztet összekeverjük a darált mákkal és a sütőporral, majd a tojásos keverékhez adjuk. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
A meggyszemeket alaposan kinyomkodjuk. Lisztbe forgatni nem szükséges, jó sűrű a tésztánk.
A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk a meggyszemekkel. 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 30 perc) sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tészta tetejét kenyérvágó késsel egyenesre vágjuk. A tejszínt felverjük, habzsákba töltjük, és megdíszítjük vele a süti tetejét.