Katalán krém és spanyol tortilla
Hozzávalók
- A tortillához:
- 400 g burgonya
- 1 fej hagyma
- 5 tojás
- olívaolaj
- só, bors
- A katalán krémhez:
- 600 ml tej
- 90 g cukor
- 20 g kukoricakeményítő
- 4 tojás sárgája
- 1 citrom
- 1 rúd fahéj
- cukor a karamellizáláshoz
Elkészítés
A tortilla:
1. A burgonyát vékony szeletekre vágjuk, majd lecsöpögtetjük róla a nedvességet.
2. A vöröshagymát is vékony csíkokra vágjuk, majd bő olajban kb.10 percig egyszerre puhára sütjük őket.
3. Ezután az olajat felitatjuk róluk, visszatesszük a serpenyőbe és ráöntjük az elkevert tojást, majd úgy sütjük meg, mintha omlett lenne.
4. Óvatosan egy tányérba csúsztatjuk, sózzuk, borsozzuk és melegen vagy akár hidegen is felvághatjuk és így fogyasztjuk.
A katalán krém:
1. A krémhez felforraljuk a tejet, beletesszük a fahéjat és a csíkokra vágott citromhéjat.
2. Egy tálban a 4 tojássárgáját elkeverjük a kukoricakeményítővel és a cukorral.
3. A tejből eltávolítjuk a fahéjat és citromhéjakat, majd óvatosan folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tojássárgájához. Utána visszaöntjük a lábasba és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Utána tálakba töltjük és 2 órát hűtőben pihentetjük. Tálalás előtt cukrot karamellizálunk a tetejére. Jó étvágyat!