Gluténmentes tejes pite
Nagyon szeretem a tejes pitét, szerintem ez az a süti, ami nélkül nincs nyár. Most eperrel és áfonyával készítettem, de aztán, amikor jön a cseresznye és a meggy szezonja, el sem tudom képzelni, hogy legalább heti kétszer ne kerüljön az asztalra. Eleve kevés lisztet tartalmaz, ezért úgy gondoltam, hogy kihagyom teljesen a tésztájából – azaz egész pontosan a fehér lisztet rizslisztre cserélem –, hogy a gluténérzékenyek is fogyaszthassák.
Hozzávalók
egy közepes méretű tepsihez- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél biocitrom lereszelt héja
- 5 dl (legalább 2,8%-os) tej
- 15 dkg rizsliszt
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 25 dkg áfonya és eper vegyesen (+ a díszítéshez)
- 2 evőkanál méz
Elkészítés
A tojásokat keverőtálba ütjük, összekeverjük a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal és a tejjel. Végül hozzászórjuk a rizslisztet is, és simára keverjük.
A tepsit vékonyan kivajazzuk, beleöntjük a masszát. 180 °C-ra előmelegített sütőben először addig sütjük, amíg éppen egy picit „megkérgesedik” a teteje. Közben a gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk, az epreket megtisztítjuk, felcikkezzük. A szilárdulni kezdő tészta tetejére szórjuk a gyümölcsöket, rácsorgatjuk a mézet, majd visszatoljuk a tepsit a sütőbe.
Addig sütjük a pitét, amíg szépen felemelkedik, felfújódik, és a közepe is megszilárdul. (Összesen kb. 45 perc kell neki.) Teljes kihűlés után szépen szeletelhető, én még egy kis extra friss áfonyával is megszórtam a tetejét.