Bougatsa, a görög grízes lepény
Megmondom őszintén, a klasszikus tejbegríz nem a kedvencem, a tejbegrízből készült desszerteket, süteményeket viszont kifejezetten szeretem. Ilyen ez a süti is, csak egyetlen baj van vele: nagyon nehéz kivárni, hogy teljesen kihűljön…
Hozzávalók
egy nagyobb tepsihez- 1 l tej
- 20 dkg cukor (kevésbé édes sütihez elegendő 15 dkg)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 12 dkg búzadara
- fél biocitrom lereszelt héja
- 3 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1 csomag réteslap (lehet 6 lapos, de jobb, ha 9 laposat választunk)
- fahéjas porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával együtt. Beleszórjuk a búzadarát, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett megfőzzük a grízt. Lassan főzzük, hogy jól megduzzadjon, és besűrűsödjön. Lehúzzuk a tűzről, félretesszük hűlni. Hűlés közben időnként átkeverjük.
A legalább langyosra hűlt krémbe belekeverjük a lereszelt citromhéjat és a tojássárgájákat. Közben a vajat megolvasztjuk.
Egy nagyobb, magas falú sütőtálat vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Belefektetünk 5 darab réteslapot úgy, hogy a rétegek közé egy kevés olvasztott vajat kenünk. A legfelső lapot nem kenjük meg, hanem rásimítjuk a krémet. A krémre rátesszük a maradék 4 réteslapot hasonlóan megvajazva, és megkenjük vajjal a legfelső lapot is.
A süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még elég lágy, teljes hűlés után viszont szépen szeletelhető. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.