Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Zöldségsütés egyszeregy: így készítsd, hogy ízre és állagra is tökéletes legyen

2023. January 22.

A legtöbb zöldségféle sütve a legfinomabb, persze csak ha pár apró praktikát betartunk. Lehet belőlük köret, de akár önálló vacsora is a sietős hétköznapokon. Hogyan süssük, hogy egy cseppet se legyenek unalmasak, alul- vagy túlkészültek? Mutatjuk!

Aprítsuk egyenlő méretűre

A különböző méretű darabok más és más idő alatt sülnek készre. Ha el szeretnénk kerülni, hogy egyes darabok megégjenek, a többi pedig nyers maradjon, vágjuk mindet egyforma méretűre.

Használjuk az olajat

Akár több evőkanálnyit attól függően, hogy mennyi zöldséget sütünk. Fél-egy kilónyi zöldséget 3-5 evőkanál olajjal érdemes meglocsolni. Így nemcsak egyenletesebben sülnek át, hanem a kiszáradásukat is megelőzzük, ráadásul a fűszerek is könnyebben a felületükre tapadnak.

Ízesítsük be alaposan

Ne féljünk a sótól és borstól! Azt szeretnénk, hogy a zöldség felülete be legyen vonva, és ehhez nem szabad spórolnunk. Ha füstös ízre vágyunk, használjunk füstölt fűszerpaprikát, de választhatunk zöldfűszereket, görögös, magyaros vagy indiai ízvilágú fűszerkeverékeket is.

Ne zsúfoljuk tele az edényt

Ha túlságosan telepakoljuk a sütőedényt, akkor a zöldségeket gőzölni fogjuk és nem megsütni. A nagyobb mennyiséget inkább süssük meg két részletben, a cél, hogy piruljanak!

Tipp: Főzz, süss céklából sokfélét!

Fordítsuk meg a sütőlemezt

A legtöbb sütő nem süt tökéletesen egyenletesen, lesznek melegebb és hidegebb pontjai. Emiatt jó, ha a sütési idő felénél kivesszük, majd 180 fokkal megfordítva visszahelyezzük a sütőlemezt vagy sütőtálat.

Hogyan süssük meg a különböző fajta zöldségeket?

A sárgarépa nem sül olyan gyorsan, mint a kaliforniai paprika, és a hagyma is rövidebb idő alatt megsül, mint a cékla – hogy csak pár ismert példát említsünk. Két megoldás lehetséges: ha többféle zöldséget sütünk egy ételhez, akkor csoportosítsuk, és ezeket a csoportokat külön-külön süssük meg. Vagy úgy is eljárhatunk, hogy a hosszabb ideig sülő fajtákat elkezdjük sütni, majd később hozzájuk adjuk a gyorsabban elkészülőket.

Forrás: Southern Living

Kapcsolódik:

Mi is az a salottahagyma és hogyan használjuk?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!