Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Zöldség? Gyümölcs? Gabona? Hogyan definiáljuk a kukoricát?

2023. January 16.

Egyes élelmiszerekről kapásból tudjuk – és teljes biztonsággal rá is vágjuk –, hogy micsoda: zöldség, gyümölcs vagy gabona. Aztán ott van a padlizsán, az uborka és az avokádó, amely mind gyümölcsök, hiába gondolnánk első blikkre, hogy a zöldségek közé kellene sorolnunk, mert nem édesek. Ebből a szempontból a kukorica is a nehezen eldönthető kategóriába tartozik, mert mindhárom alátámasztására felvonultathatunk érveket.

Zöldség?

Az Egyesült Államokban hivatalosan annak tartják a kukoricát, és mi is teljesen nyugodtan tekinthetjük zöldségnek. Már csak az a kérdés, hogy mikor. A friss csöves kukorica és a konzerv, üveges kiszerelés egyaránt zöldségnek számít.

Tipp: Mi az az üveggyöngy kukorica? És mitől ilyen színes?

Gabona?

Itt kezd zavarossá válni a kép, hiszen tény, hogy zöldség, de egyben gabonaféle is. A friss kukorica zöldség, de ha nem takarítják be ebben a fázisban, akkor onnantól bizony már gabona. Azaz a pattogatott kukorica, a kukoricadara és a kukoricaliszt a gabonák közé sorolható.

Gyümölcs?

Táplálkozástani értelemben semmiképpen sem, de botanikailag igen. A definíció szerint az számít gyümölcsnek, ahol magház veszi körül a magot, és ez nemcsak a paradicsomra és az uborkára, hanem a kukoricára is igaz.

Akkor mi is pontosan a kukorica?

Nagyjából attól függ, hogyan fogyasztjuk, lehet zöldség vagy gabona is. Ha táplálkozástanilag nézzük, akkor a friss kukorica zöldség, liszt vagy dara formájában pedig gabona.

Forrás: Reader’s Digest

Ez is érdekelhet:

Nem mindegy, hogy kukoricakeményítőt vagy lisztet használunk!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!