Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit kell tudni a kukoricaszirupról?

2022. June 23.

Elsőre lehet, hogy furcsának hangzik a kérdés, de számos boltban vásárolt étel összetevői között szerepel a kukoricaszirup, sőt rengeteg gyorséttermi fogás is tartalmazza. A kukoricaszirup sűrű és édes folyadék, ami kukoricakeményítőből készül. Nézzük, mit érdemes a rövid definíción túl tudni róla! 

 

Mi ez pontosan?

A legalapvetőbb formájában a kukoricaszirup olyan cukor, amit – kapaszkodjunk meg – kukoricából készítenek. A hagyományos kristálycukorral szemben – ami cukorrépából, esetleg cukornádból készül – a kukoricaszirup folyékony, tiszta glükóz, egyszerű cukormolekula, a hagyományos kristálycukor pedig glükóz és fruktóz keveréke.

 

Miből készül?

Kukoricakeményítőből, amit vízzel és egy gyenge savas oldattal kevernek össze. Nyomás alatt melegítik, aminek hatására a kukoricakeményítő glükózzá bomlik le. Ezután felforralják, hogy a felesleges víztől megszabaduljanak, és csak a sűrű szirup maradjon vissza.

 

Tipp: Csillagjegyek és sütik – ezeket az édességeket készítsd el idén nyáron, ha hiszel a horoszkópokban

 

Mire használják?

Édesítésre és sűrítésre egyaránt használják. Mivel más a kémiai összetétele, mint a hagyományos cukornak, segít megakadályozni a magas cukortartalmú élelmiszereknél a cukor kikristályosodását. Otthon is lehet használni, de főleg az élelmiszeripar egyik nagyon fontos alapanyaga, hiszen hozzájárul a csomagolt és feldolgozott ételek frissességének megőrzéséhez. Felhasználása azért is széleskörűen elterjedt, mert sokkal olcsóbb a nádcukornál.

 

Egészséges?

Nem egészségtelenebb a többi édesítőszernél, amit az élelmiszeripar használ, de a cukrok alapvetően nem épp egészségesek.

 

Kapcsolódik: 

Még puhább és szaftosabb brownie? Ezt tedd a tésztába!

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mindent tudni akartál a csípős paprika-pehelyről? Ezen ne múljon!

Mindent tudni akartál a csípős paprika-pehelyről? Ezen ne múljon!

Itt az alkalom, hogy ennek a fűszernek nyomába eredjünk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!