Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Próbáld ki a kimchit, a koreaiak meglepően magyaros nemzeti ételét

2021. November 2.

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát, a kimchit egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is. Ha tovább olvasol, megtalálod a kimchi harcsapaprikás díjnyertes receptjét is. 

 

Korea nemzeti étele, a kimchi meglepően jól működik együtt a hagyományos magyar ételekkel

A tapasztalt koreai séfek és háziasszonyok szerint az igazán jó kimchi titka a türelem és a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a friss kínai kelkáposzta, mely mellé sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprika paszta is kerül. Koreában hagyományosan késő ősszel készítik, nagy agyag edényekben, de napjainkban már befőttes üveget is használnak a háztartásokban. A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nem csak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére. A kimchi a téli időszakban praktikus vitaminforrás, hűtőben tárolva hónapokig eláll és a káposztalevelek is ropogósak maradnak.

A távol-keleti ország nemzeti étele meglepően jól kombinálható a magyar konyha fogásaival is, ez derült ki a Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen, ahol saját receptúra alapján 8 magyar kortárs képzőművész készített kimchivel koreai-magyar fúziós fogásokat. A díjnyertes étel receptje publikus, most te is elkészítheted.

 

Ez is érdekelhet: Bibimbap, a koreai mrhahúsos, zöldséges egytálétel 

 

Harcsapaprikás koreai módra készítve kimchivel

Fotó: PR

 

Elkészítési idő: kb. 45 perc

 

Hozzávalók 2 főre:

 

40 dkg szürkeharcsafilé

½ kg kimchi (Koreai vagy japán élelmiszereket árusító üzletekben kapható készen is, de érdemes házilag is elkészíteni, megfelelő recept alapján. Alapvetően közepesen csípőset szoktak árulni.)

2-3 ek napraforgó étolaj

3 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

2 paradicsom

1 zöldpaprika (csípős vagy sem, ízlés szerint)

1 kis doboz tejföl (175-200 g, 12%)

1 kis csokor kapor

2 evőkanál koreai főzőbor (mirim) vagy bármilyen száraz fehérbor/rizsecet/almaecet

1-2 dl víz

1 tk őrölt bors

kb. 6-8 szem egész bors (opcionális)

3-4 kisebb babérlevél/1-2 tk őrölt babérlevél

2-3 ek barna rizsliszt (Tökéletesen megteszi, ha egy kávédarálóban a rizsszemeket porrá őröljük.)

 

1. Egy wokba teszek 1 ek olajat, hozzávágom a vöröshagymát. Lefedem, és miközben üvegesre párolódik, felaprítom a fokhagymát, és a paradicsomot is szép cikkekre vágom. A fokhagymát egy közepesebb méretű mély tálba teszem, a paradicsomszeletek egyik felét a wokba szórom a hagyma mellé, miközben már le is veszem a tűzről, másik felét pedig egyszerűen csak félreteszem.

2. A harcsafilét leöblítem hideg víz alatt, majd kb. 5 cm-es csíkokra vágom, amiket a már fokhagymás mély tálba rakok. Hozzáforgatom az őrölt borsot, a barna rizslisztet és a főzőbort.

3. Most jöhet a kimchi, amit felszeletelek vékony csíkokra, mint bármilyen káposztát szokás. Beleszórom a wokba, hozzáadom a babérleveleket, jól összekavarom és fölteszem főni közepes lángon.

4. Amíg a wokban elkezdődik a főzés, egy nagyobb serpenyőbe 2 evőkanál olajat hevítek, és átpirítom rajta a harcsaszeleteket, vigyázva, hogy ne kapjanak nagyon oda. Ez hamar megvan, mert itt még nem kell átsülniük, csak egy kis kérget adok nekik, ami a későbbi főzés során is jobban egyben tartja majd a szétfőzésre hajlamos halhúst. Ráadásul a pörkölés finom ízt is ad nekik.

5. Ahogy a harcsaszeletek mindkét oldalát sikerrel megpörköltem, ezzel a lendülettel rakom át őket a wokban fővő kimchi tetejére. Aláöntök még 1-2 dl vizet, rászórom a borsszemeket, végül a közepére dobom a zöldpaprikát egészben, és visszafedem. Sem a húsnak, sem a kimchinek nem kell innentől 15-20 percnél több idő. Ha a paprikát roppanósabban és színesebben szeretnénk majd a tálunkon látni, akkor érdemesebb kicsit később hozzátenni.

6. Miközben a wokban készre fő az eledel, a friss kaprot felaprítom, és egy kisebb mély tálban elkeverem a tejföllel.

7. Következik a tálalás. A wok itt nagyszerű szolgálatot tesz, mert az alakja segítségével a tartalmát szinte egy az egyben, kavarodás nélkül, át tudom csúsztatni egy kb. 30 cm átmérőjű, laposabb kerek tálalótálba. Innentől kezdve már csak ízlés dolga, hogy ki milyen formában szeretné díszíteni a végeredményt a rácsurgatott kapros tejföllel és az elején félrerakott paradicsomszeletkékkel. Én még az egészet meg szoktam hinteni egy kis kaporral.

 

A recept megalkotója: Szakszon Imre, a 2021-es Global Taste of Korea győztese.

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

20 ázsiai étel házilag

20 ázsiai étel házilag

A kedvenc ázsiai éttermeinkben kapható ételeket házilag is könnyedén el tudjuk készíteni. Csupán a különleges hozzávalókat kell hozzájuk beszerezni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!