Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ismerd meg Mautner Zsófi kedvenc koreai receptjeit!

2019. szeptember 24.

Mautner Zsófi életében az utazás és az ételek szeretete szorosan összefonódik: az idegen kultúrák, emberek, kulináris élmények rendre beépülnek a fogásaiba is. Nemrég részt vett egy koreai gasztrotúrán, az onnan nyert inspiráció pedig számtalan izgalmas receptben köszön vissza, melyek közül most háromról felfedi a leplet. 

Koreai rántott csirke kimchivel 

Elkészítési idő: 30 perc

A ropogós, bundás rántott csirkemellet csípős-édes máz vonja be, ami gochujang-gal, koreai paprikapasztával készül. Mellette a koreai nemzeti savanyúság, a kimchi, azaz kovászolt, chilis káposzta. 

Hozzávalók (4-6 adag):

50 dkg csirkemell

Só, bors

25 dkg liszt

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál őrölt pirospaprika

3 dl kaukázusi kefír

Sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj

 

Csípős mázhoz:

160 ml ketchup

60 g méz, vagy rizsszirup, vagy nádcukor

30 g gochujang (koreai chilipaszta)

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

 

Tálaláshoz:

Újhagyma zöldje

Pirított szezámmag

Gochujang majonéz

Kimchi

 

A csirkemellet konyhai papírtörlővel megtöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, valamint a sót. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefirt. A harmadikban marad a liszt kétharmada. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: a megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. A belisztezett húsdarabokat beletesszük a kefirbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez). A kefires tálból a csirkedarabokat egy villa vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre. A csípős mázhoz lábasban összeforraljuk az összes hozzávalót. Tálalás előtt, frissen a mázba forgatjuk a rántottcsirke-darabokat. Pirított szezámmaggal, újhagymazölddel szórjuk meg, és kimchit adhatunk mellé.

 

Kimbap, azaz zöldséges tekercs – vegán fogás 

Elkészítési idő: 45 perc

A koreaiak kedvenc snack-je. A jó minőségű szusirizs szezámolajjal van keverve, a tekercs közepében pedig sárgarépa, uborka, savanyított jégcsapretek és szójaszószos, szezámolajos spenót található. 

Hozzávalók (4-6 adag):

300 g szusirizs

2 evőkanál szezámolaj

4 norilap (21,5×19,5cm)

 

Beletekerni:

1 kígyóuborka

1 sárgarépa

1 koreai savanyított jégcsapretek

1 kaliforniai paprika

15 dkg fonnyasztott spenótlevél

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál szezámolaj

1 kis gerezd fokhagyma, reszelve

1 kávéskanál szezámmag

 

A rizsszemeket alaposan, többször átmossuk  – legalább 5-6 alkalommal, annyira, hogy ha vízbe áztatjuk, és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 5 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kissé lehűtjük, majd összekeverjük a szezámolajjal. Az uborkát hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd olyan hosszú csíkokat vágunk, mint a norilap. Ezt tesszük a sárgarépával és a savanyított jégcsapretekkel is. A spenótlevelet kinyomkodjuk, és összeforgatjuk a szójaszósszal, szezámolajjal, fokhagymával és szezámmaggal. A norilapot bambusztekerőre fektetjük, fényes felével lefelé. Elrendezzük rajta a rizst, a zöldségeket és a spenótot, majd szorosan feltekerjük. Szójaszószt, vagy gochujang-os majonézt adunk hozzá.

Bigos tteokbokki, vagyis lengyel-koreai káposztás rizsnudli

Elkészítési idő: 3 óra

A tteokbokki rizslisztből készült, cilinder formájú nudli, amit leggyakrabban sűrű, csípős-édes chilimártásban készítenek. Szöul utcáin az egyik legnépszerűbb fogás. Ennek egy több száz éves verziója ihlette a LOT Lengyel Légitársaság Budapest-Szöul járatának indítása alkalmából exkluzívan kreált fogást, ahol a híres koreai étel az ikonikus lengyel káposztás egytálétellel, a bigos-sal találkozik. Zsófi ezt a fogást álmodta meg a hétvégén megrendezett Andrássy úti Nemzetközi Street Food Fesztiválra, ahol nagy népszerűségnek örvendett, összesen 300 adag fogyott el belőle. 

Hozzávalók (6-8 adag):

25 g szárított erdei gomba, beáztatva
1 evőkanál olaj
10 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna, felcsíkozva
1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
50 dkg sertés hasaalja, vékonyra csíkozva
1/2 kg édeskáposzta, lereszelve, vagy egész vékonyra gyalulva
30 dkg savanyúkáposzta, átöblítve
Só, bors
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 babérlevél
1 evőkanál nádcukor
50 dkg koreai rizsnudli (tteokbokki)

Tetejére:

Vékonyra szeletelt újhagymazöld, fekete szezámmag 

A szárított gombát kb. fél liter forró vízbe áztatjuk minimum egy órára. Utána kinyomkodjuk és felszeleteljük. Az áztatóvizet főzőfolyadéknak használjuk majd. Olajon kiolvasztjuk a felcsíkozott füstölt húsos szalonnát. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. A szalonnát és a hagymát, valamint a vékonyra szeletelt fokhagymát alacsony hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk. Kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a vékonyra csíkozott hasaalját. Hozzáadjuk a gombát, az édeskáposztát, majd az edénybe visszatesszük a karamellizált szalonnát és hagymát. Addig főzzük, amíg az édeskáposzta kissé összeesik, majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel, babérlevéllel. Néhány percig főzzük, majd felöntjük 1 liter gombalével (amiben ázott a gomba) + annyi marha alaplével (vagy vízzel), hogy kb. a káposzta feléig felérjen. 140 Celsius-fokos sütőben, lefedve, kb. 2,5 óráig sütjük. A végén kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket.
A rizsnudlit forró vízben kb. 4 perc alatt puhára főzzük. Azonnal összeforgatjuk egy-egy evőkanál szezámolajjal és szójaszósszal, hogy ne ragadjon össze. Wokban összepirítjuk a káposztával, végül vékonyra karikázott újhagymával és szezámmaggal tálaljuk.

Mostantól a magyar gasztrorajongók akár Dél-Koreában is megkóstolhatják ezeket a különleges ételeket, mert szeptember 22-től a LOT Lengyel Légitársaság közvetlen járatokat indít Budapestről Szöulba. A hetente három alkalommal repülő járatok menetideje Szöul felé 10 óra 40 perc, míg visszafelé 12 óra 45 perc.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mautner Zsófi tanácsai: Így készíts hungarikum vacsorát

Mautner Zsófi tanácsai: Így készíts hungarikum vacsorát

Jelenleg 23 élelmiszer kategóriájú hungarikum szerepel a hivatalos hungarikumok listáján, amelyek egytől egyig nemcsak a magyarok, de a hazánkba érkező külföldiek kedvencei is. Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjében mutatja meg a magyar termékek ízvilágát, mi pedig ízelítőt adunk a különleges menüből.
Konyhai kérdéspárbaj két győztessel - Mautner Zsófi és Pataky Péter

Konyhai kérdéspárbaj két győztessel - Mautner Zsófi és Pataky Péter

Mivel Mautner Zsófi és Pataky Péter váltótársak, ezért csak ritkán találjuk őket közös konyhában. Éppen ezért leptük meg őket ugyanazzal a kérdéssorral, kíváncsiak voltunk az összhangokra, rímelésekre, de persze a különbségekre is. Inspiráció, vendéglátás, alapanyagok és sok-sok hasznos tanács a kezdőknek: vigyázz és kész!
Konyhai inspirációk Mautner Zsófitól

Konyhai inspirációk Mautner Zsófitól

Naponta látjuk megnyugtató mosolyát, figyeljük, ahogy otthonosan nyúl a fakanálért, magabiztosan sóz és könnyedén átforgatja a piruló krumplit. Egyszóval belopta magát a mindennapjainkba és menniyre jól is van ez így. De honnan szerzi Zsófi az ihletet, mi jelentette számára az inspirációt? Megkérdeztük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.