5 szuper recept, amelyben 1 a közös: a Medve sajt
Zöldfűszeres- aszalt paradicsomos mártogatós zöldség csíkokkal Jakupcsek Gabriellától
4 főre
Hozzávalók:
150 gr Medve zöldfűszeres szendvicskrém
75 gr fűszeres olajban aszalt paradicsom
fél gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
2 zellerszár
1 baguett (vagy paillesse)
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Fejenként fél szál répát és fél zellerszárat vágjunk vékony, kb. 5 cm-s hasábokra. A félig még fagyott kenyeret (baguett vagy paillesse) vágjuk vékony szeletekre, tegyük őket tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt süssük ropogósra.
A zöldfűszeres sajtkrémet, az aszaltparadicsomot (fűszeres levével együtt), fél gerezd fokhagymát robotgépben krémesre aprítjuk, sózzuk, borsozzuk. A krémet a kenyérrel és a zöldség hasábokkal tálaljuk.
Pirított magvas sajtgolyók sült padlizsán hajón, kevert salátával Peller Annától
4 főre
Hozzávalók:
70 gr laktózmentes natúr Medve Sajt (4 db)
70 gr sülthagymás Medve Sajt (4 db)
70 gr csípőspaprikás Medves Sajt (4 db)
1 közepes méretű padlizsán
100 gr vegyes magvak (szezámmag, mandulapehely, napraforgómag, ízlés szerint)
4 marék vegyes (mesclun) saláta
1 evőkanál balzsamkrém
só, bors
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A padlizsán chips-hez a padlizsánokat hajszálvékony szeletekre vágjuk és sütőben 150 fokon, hőlégkeverésen 20 percig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal.
Egy marék mosott mesclun salátát a padlizsán szeletekre halmozunk, kevés balzsamkrémmel meglocsoljuk. A vegyes magvakat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Az ízesített Medvesajtot tenyerünk között golyókká formáljuk, és az illatos magvakba forgatjuk. A golyókat a saláta tetején tálaljuk. Adagonként 3 db, különböző ízű golyó kerül a saláta tetejére.
Sült töltött cukkíni Peller Marianntól, és Lukács Mikitől
4 főre
Hozzávalók:
140 gr natúr Medves Sajt
4 db közepes cukkíni
100 gr olajbogyó
50 gr dió
fél csokor bazsalikom
fél csokor petrezsselyem
100 gr koktélparadicsom
50 gr bacon szalonna
1 evőkanál panko-morzsa (vagy zsemlemorzsa)
só, bors
Elkészítés:
A megmosott, hosszában félbevágott cukkini belsejét kivájjuk. A Medvesajtot apró kockákra vágjuk, és aprított olívabogyóval, tört dióval, aprított bazsalikommal és petrezselyemmel, apróra vágott koktélparadicsommal, sütőben ropogósra sütött bacon morzsával összekeverjük. (Baconmorzsa: Előmelegített sütőben 180 fokon tepsire helyezve készre sütöm.)
Ezzel a keverékkel megtöltjük a cukkíni-hajókat, tetejüket megszórjuk panko-morzsval vagy zsemlemorzsával, és forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Sütőtök krémleves sajtropogóssal Epres Pannitól
4 főre
Hozzávalók:
140 gr natúr Medve Sajt (vagy tetszés szerint ízesített)
panko-morzsa a panírozáshoz
2 felvert tojás
1 kg sütőtök
200 gr burgonya
50 gr vaj
500 ml zöldség alaplé
200 ml főzőtejszín
só, bors
kakukkfű
olívaolaj
Elkészítés:
A tököt és a burgonyát megmossuk, megpucolva nagy darabokban egy sütőtálcára tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és meglocsoljuk olívaolajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon puhára sütjük, körülbelül 25 perc alatt. Egy lábasban vajat melegítünk, és ezen megforgatjuk a megpuhult zöldségeket. Lassacskán felöntjük az alaplével, és közben folyamatosan turmixoljuk.
Ha már krémes, feltesszük főni a tűzhelyre, főzőtejszínt adunk hozzá, összeforraljuk. A tetszőleges ízesítésű Medvesajtot kis időre (15-20 perc) mélyhűtőbe tesszük. Miután jól lehűlt és megkeményedett felvert tojásba, majd panko morzsába forgatjuk. A panírozást kétszer megismételjük, és bő olajban gyorsan kisütjük. A leves tetején tálaljuk.
Sajtkrémes brownie Görög ZItától
4 főre
Hozzávalók:
125 gr étcsokoládé
125 gr vaj
2 tojás
150 gr kristálycukor
10 gr vaníliás cukor
75 gr finomliszt
egy csipet só
100 gr natúr Medve Sajt
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Gőz felett addig olvasztjuk az étcsokoládét vajjal, amíg bársonyosan sima és egynemű nem lesz. Ezt a keveréket fontos, hogy langyosan/melegen tartsuk. (kb. 40-45 fokon) A tojásokat a cukorral elkeverjük, de nem habosítjuk, majd ebbe keverjük az olvasztott csokoládés vajat. Ha simára kevertük hozzá adjuk a lisztet és a sót.
A sütőformákba beleöntjük a massza felét majd rávagdossuk a krémsajtot, majd ráöntjük a tészta másik felét is. Előmelegített 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, időnként rápillantva, hogy a teteje szilárd legyen, de a közepe maradjon folyós. Meghűlve könnyen vágható, szobahőmérsékleten fogyasztandó.