Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mautner Zsófi tanácsai: Így készíts hungarikum vacsorát

Jelenleg 23 élelmiszer kategóriájú hungarikum szerepel a hivatalos hungarikumok listáján, amelyek egytől egyig nemcsak a magyarok, de a hazánkba érkező külföldiek kedvencei is. Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjében mutatja meg a magyar termékek ízvilágát, mi pedig ízelítőt adunk a különleges menüből.
2017. October 5.
Jelenleg 23 élelmiszer kategóriájú hungarikum szerepel a hivatalos hungarikumok listáján, amelyek egytől egyig nemcsak a magyarok, de a hazánkba érkező külföldiek kedvencei is. Természetesen a minőségi magyar termékek a Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren található Heinemann Duty Free kínálatából sem hiányozhatnak, összesen 10 féle hungarikumnak nyilvánított ételkategória képviselteti magát a ferihegyi reptér üzletében. Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjében mutatja meg a magyar termékek ízvilágát, mi pedig ízelítőt adunk a különleges menüből.

budairport008

A Pick szalámi, az Unicum és a fűszerpaprika-őrlemények azok, amelyeket a külföldiek úgy vesznek a ferihegyi Heinemann Duty Free-ben, mint a cukrot: átlagosan óránként egy rúd szalámit értékesítenek, de Unicumból is több üveg fogy minden órában.  Volt már olyan, hogy egy távol-keleti turista a beszállás előtt még gyorsan visszaszaladt egy plusz üveg tokajiért, és a Szamos termékek illetve egyéb hazai csokoládék is igazán népszerűek a külföldi és hazai utasok körében. Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjét állítja össze a magyaroszági Heinemann üzlet felkérésére. Mivel a shopban számos magyar terméket és hungarikumot is megvásárolhatunk, nem volt nehéz számára tökéletes alapanyagot választani. És, hogy hogyan is néz ki egy hamisíthatatlan hungarikum vacsora?
 
Első fogás, Budapest Bites – magyar mezze

A TOP három legkeresettebb termékből az első kettő szalámi Ferihegyen, így természetesen egy magyaros vacsora előételei közül ez sem maradhat el. Az előételt érdemes még kiegészíteni apró kis falatkákkal, amely lehet erdélyi padlizsánkrém, zsidó tojás, cigánytúró, leveles tésztában sült kolbász, sajtok, savanyúságok és persze minőségi péksütemény.

Jáhner Attila a Royal Tokaji Borászat 2015-ös Tokaji Furmint Dűlőválogatását ajánlja a fogás kiegészítéseként.
 budairport005
 
Második fogás, a paprika négyszer

A magyaros paprika természetesen elmaradhatatlan része a hazai ételeknek. A klasszikus vonalat kicsit megbolondítva készíti el Zsófi az egészben sült kápia paprikát körözött öntettel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás pirított napraforgómaggal.

Jáhner Attila a Gróf Buttler Egri Kadarka bort ajánlja a fogás kiegészítéseként.
 
 budairport023
Libamáj édes-savanyú mazsolával és brióssal

A libamáj egy hamisíthatatlan hungarikum, aminek számos változata megvásárolható a ferihegyi duty free kínálatában, liba- és kacsamájból éves szinte körülbelül 11 tonnát értékesítenek az üzletben. Zsófi menüjében isteni ízvilágot teremt meg a libamájjal az édes-savanyú mazsola és a friss briós.

Jáhner Attila a Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú borát javasolja a fogás mellé fogyasztani. 
 
 budairport024
Hideg rozé kacsamell szilvapálinkával sült fűszeres szilvával, céklával és fehérrépakrémmel

42 féle pálinkából választhatunk a Heinemann Duty Free üzletében, Zsófi egy szilvapálinkával bolondítja meg a fűszeres szilva köretet a hungarikum menü egyik fő fogásához, a rozé kacsamellhez, amelyet céklával és fehérrépakrémmel kínál.

Jáhner Attila a Sauska, Cuvée 11, Villány borát javasolja a fogáshoz.
 
 budairport031
Millefeuille Tokaji szamorodnis krémmel és sült almával

Egy igazi hungarikumvacsorából nem hiányozhat a tokaji bor sem, amely ezúttal a desszertben tűnik fel, Zsófi Millefeuille Tokaji szamorodnis krémet kínál sült almával.

Jáhner Attila szerint a Szepsy Szamorodni tojókaji bora illik a desszerthez.
 
 
Petit four: válogatás a boltban kapható bonbonokból
Ha igazi ínyencek vagyunk, helyet kell hagynunk a menü végén egy kis hazai csokiválogatásnak. A Heinemann Duty Free-ben hat hazai beszállító (Bonbonier, ChocoMe, Cinq Filles, Gerbeaud, Stühmer, Szamos) 54 csokoládéjából válogathatunk.
Jáhner Attila szerint a villányi Vylyan Duennium egészíti kiválóan a bonbonokat.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!