Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon milyen növény a vanília? És mi köze a hódokhoz?

2022. April 16.

A vaníliával nem csupán sütikben találkozhatunk. Vaníliafagyi, vaníliás krémek, csokik, desszertek… sőt vanília ízű üdítőitalokat is beszerezhetünk. Több száz éve szerepel a süteményreceptek hozzávalói között, de igazából miből és hogyan készülhet? Ennek néztünk kicsit utána.

 

Miből készül a vanília?

Az igazi vanília egy különleges orchideafajta magjaiból származik. 100-nál is többféle vanília orchidea létezik, de csak 2 fajta termel olyan magokat, amelyekből a vanília kivonata készül. A növény magjai és magháza maga a vaníliarúd, amit ebben a formájában is meg lehet vásárolni. Számára kedvező környezetben a vanília orchidea a fák törzse mentén kúszik fel a magasba, ahogy növekszik. Nem károsítja magát a fát, a fehér szivacsos gyökerei csak belekapaszkodnak annak kérgébe, és az orchidea leveleivel együtt a környező levegőből nyerik ki a növény növekedéséhez szükséges nedvességet. Rövid ideig virágzik csak, és a virágok gyakran kerülnek csokrokba.

 

Hol nő a vanília?

Mexikóban őshonos, és az őslakosok már akkor használták a csoki ízesítésére, mielőtt Kolumbusz felfedezte volna Amerikát. Az európai felfedezők, hódítók megpróbálták hazavinni és aztán otthon termeszteni a növényt, de ez nem járt sikerrel. Ennek oka, hogy a növény csak a 10. és a 20. szélességi kör közti sávban terem meg bolygónkon az Egyenlítőtől északra és délre egyaránt. Napjainkban Mexikó mellett termesztik Madagaszkáron, Tahitin, de kisebb mennyiségben előfordul Indiában, Indonéziában, Ugandában, Pápua Új-Guineában és Dél-Amerikában is.

 

Tipp: Vanília ízesítő műanyagból? 

 

Hogyan készül a tiszta kivonat?

Miután a növény virágait beporozták, a vaníliarudak 8-9 hónap alatt nőnek meg teljes méretükre. Akkor takarítják be, amikor a rudak csücske még sárgászöld színű. Ekkor ezeknek a rudaknak még nincs meg a jellegzetes vanília illata. A termesztők ezután kezelés alá veszik a rudakat. Vagy forró vízbe merítik, majd napon kiszárítják, vagy egyszerűen hagyják még érni őket pár hétig. A rudak ezalatt oxidálódnak és színük zöldről mahagóni barnára változik. Össze is zsugorodnak, és a vanillin nevű vegyület hatására elnyerik jellegzetes szagukat és ízüket. Ha az így nyert vaníliarudakat alkoholba áztatják, akkor kapjuk meg a vaníliából készült kivonatot.

 

Ezek szerint mi is elkészíthetjük otthon?

Minden további nélkül, de nem lesz olcsó. Ha egy gyors oldatot szeretnénk készíteni, akkor csak fel kell vágnunk a vaníliarudat, majd vízbe vagy tejbe mártanunk, hogy kinyerjük belőle a vaníliaízt. Ha jobb minőségű kivonat a cél, ahhoz minőségi rumba vagy vodkába kell áztatnunk a vaníliarudat több hétre. Ezzel igazán kiváló minőségű kivonat nyerhető. A megvásárolt vaníliarúdból azonban nem kell feltétlenül kivonatot készítenünk, önmagukban is beledolgozhatjuk a magokat a receptjeinkbe.

 

Miért olyan drága a vanília?

Mint minden orchideafajta, a vanília is egy bizonyos rovarfajra hagyatkozik, ha a beporzásról van szó. Ez ebben az esetben két Mexikóban őshonos méhfaj, amelyeknek egyedei nem találhatóak meg máshol. A nem Mexikóban termesztett vaníliát ezért kézzel, mesterségesen porozzák be a termesztés során. Ez a munkaigényes folyamat, és a tény, hogy csak egy elég szűk földrajzi régióban terem meg a növény, felelnek a valódi vanília magas áráért.

 

A mesterséges aroma hogyan készül?

A vanília gyorsan kedveltté vált, de magas ára és korlátozott elérhetősége miatt nem lett belőle tömegcikk. Az igény viszont megvolt, ezért a kutatók kifejlesztették a vanillin olcsóbb alternatíváját, aminek már semmi köze a vanília növényhez. Ez a művanília megtalálható illatszerekben, gyertyákban, és gyakran ezt használjuk a süteményeink ízesítésére is. Az anyag a rizskorpaolaj készítése során keletkezik melléktermékként, vagy szegfűszegből, fapépből, esetleg castoreumból nyerhető ki. Utóbbi egy váladék, amelyet a hódok választanak ki szervezetükből.

 

Hódokból vanília?

Nem, vagyis igen, vagyis nem teljesen… Nem hódokból, hanem castoreumból. Ez egy olyan sok éve használt élelmiszeripari adalékanyag, amelyet a hódok egy. a fenekük közelében található mirigye választ ki.

 

Észrevehető a különbség a mű és igazi vanília között?

Igen, de nem olyan egyszerű felfedezni a különbséget, ugyanis nagyon sokféle művanília készül változatos módokon. Nem egyszerű kiválasztani a jó minőségűt – még az igazi kivonatok közül se. Igazából csak az orrunkra hagyatkozhatunk. Minél gazdagabb a vanília illata, annál jobb minőségű a termék.

 

Kapcsolódik: 

Miért olyan drága a szarvasgomba vagy éppen a vanília? Lerántjuk a leplet az okokról

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!