Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért olyan drága a szarvasgomba vagy éppen a vanília? Lerántjuk a leplet az okokról

2019. July 6.

Elámulsz néha a boltban, hogy miért kerül olyan sokba egy-egy élelmiszer? Sokszor előfordul, hogy az adott termék közel sem ér annyit, mint amennyi pénzt elkérnek érte, ráadásul léteznek megfizethetőbb alternatívák is. Gyakran azonban okkal magas az ár, mutatjuk a legismertebb példákat. 

 

A sáfrány nem csak drága, hanem gyakran hamisítják is

Fél kiló sáfrány akár 1 millió forintba is kerülhet. Hihetetlen? Pedig ha ismerjük az okokat, reálisnak tűnik az árképzés. Egyrészt kézzel takarítják be, nem is akárhogyan. A fűszer nem más, mint egy virág bibéje, 1 virágfej 3 bibét tartalmaz. Azaz meglehetősen aprólékos munka a begyűjtése, fél kiló sáfrányhoz 170 ezer fej virágot kell leszüretelni. Másrészt csak késő szeptembertől kora decemberig nyílnak a virágok. A sáfrány valódi íze, aromája és színe semmilyen más fűszernövénnyel nem pótolható, ám így is rengeteg hamisítvány kering a piacon.

 

A szarvasgomba pont annyira luxustermék, mint a gyémánt

A szarvasgomba nem csupán ritkaság, hanem szinte lehetetlen mesterséges körülmények között termeszteni. Csak október és december között nő, nehéz megtalálni és igen sérülékeny. Sőt miután leszedik, minden egyes nap elveszíti saját súlyának 5%-át. Ezek után nem is tűnik olyan jó biznisznek szarvasgombára vadászni…

 

A vaníliarúd magja egyre drágább lesz

2018-ra a vaníliarúd magjának ára az egekbe szökött, mára drágább, mint az azonos súlyú ezüst. Köszönhető az annak, hogy nehéz termeszteni, munkaigényes, több éve alatt fordul termőre, és csak egyszer virágzik egy esztendőben. 

 

Az igazi wasabi annyira drága, hogy valószínűleg sosem kóstoltuk

A sushihoz elengedhetetlen wasabit viszonylag olcsón beszerezhetjük a nagyobb szupermarketekben és az ázsiai boltokban, ám tudni kell, hogy ezek a termékek nem egyenlők az igazi wasabival. Inkább nevezhetők színezett tormának, esetleg keverékek, azaz kevés valódi wasabit tartalmazó tormafélék. Az igazi 25-ször kerül annyiba, mint amelyekkel az üzletekben találkozhatunk. Igen nehéz termeszteni, egészen specifikus körülményekre van szüksége a növénynek. Folyó víz mellett, árnyékban, köves talajon, bizonyos hőmérsékleten és páratartalomban nő csak meg.

 

A valódi parmezán sajt sem olcsó mulatság

Az igazi, eredeti parmezán (Parmigiano-Reggiano) 40 kilós darabokban készül, egy ilyen guriga több mint 200 ezer forintba kerül. Az eredeti (vagyis földrajzi eredetvédett) parmezán kizárólag Parma város környékéről érkezhet, helyi tejből, egy rennet nevű enzimből és sóból készül. Ha pedig elkészült a sajt, 1 teljes évig állnia kell, mielőtt eladják. Mivel csak ezen a területen állítják elő, illetve sok-sok tej szükséges hozzá, az évente előállított mennyiség korlátozott. Ezért is kerül ennyire sokba. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!