Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A világ legdrágább ételei, amelyeket muszáj egyszer megkóstolnunk. Vagy mégsem?

2019. June 12.

Arannyal borított pattogatott kukorica, kaviáros pizza, gyémántokkal díszített koktélok. Furcsának hatnak? Biztosan. Pedig a luxusételek világa tele van ilyen, inkább a külsőségekről, mintsem az ízekről szóló fogásokkal. És persze léteznek olyan ételek is, amelyek esetén az arcpirító árcédula mögött valóban fenséges ízek állnak.

 

La Bonnotte burgonya

A burgonyát nem szoktuk a drága ételek közé sorolni, ezekkel az apró sárga krumplikkal azonban teljesen más a helyzet. Franciaország Noirmoutier szigetéről származnak, és a világ legdrágábbjaiként tartják számon a kis szemeket. Kizárólag itt teremnek meg – köszönhetően az ásványi anyagokban gazdag tengerparti talajnak –, és az ezzel foglalkozók gépesítés nélkül, kézzel gondozzák a növényeket. A krumpli íze jellegzetesen sós, állítólag nagyszerűen passzol a kaviárhoz. Szezonban fél kilóért nagyjából 13 000 forintot kérnek el, maga a szezon viszont évente csupán egyetlen hétig tart. A termés legjavát a párizsi Drouot aukciós házban értékesítik, az árverésen fél kiló 85 000 forint körül szokott elkelni.

 

Iberico De Bellota sonka

A spanyol sonkák minősége világhíres, a legjobb spanyol sonkafajta pedig a Jamón Ibérico. A fekete ibériai sertés sonkáját hetekig szárítják, majd ezt követően hónapokig érlelik. A legkiválóbb sonka a makkon élő sertések húsából lesz, a makk spanyol neve bellota, ebből pedig már sejthető is, hogy miért ezt az elnevezést kapta a termék. És hogy mennyibe kerül? Egy jelentősebb méretű darab több 100 000 forintra rúg.

 

La Esmeralda Especial kávé

Egy csésze ebből a kávéból 7000 forint lenne, ha árulnák valamelyik trendi kávézóban. A kávébab Etiópiából származik, de Panamában termesztik nagy tengerszint feletti magasságon. Számos verseny győztese.

 

Da-Hong Pao tea

Ezt az oolong teafajtát kizárólag Kína Wuyi tartományában, ásványokban gazdag hegyekben termesztik. A neve nagy vörös leplet jelent. A legenda szerint a teafajta eredeti cserjéit a kínai császár parancsára vörös leplekbe burkolták, miután a belőlük készített ital meggyógyította a súlyosan beteg édesanyját. Az eredeti cserjéket generációkon keresztül féltve őrizték, 2005 óta viszont sajnos nem nőnek rajtuk új levelek. Manapság a tea a cserjék meggyökereztetett hajtásaiból készül.

 

Pule sajt

Még a világ legdrágább sajtjai is megállnak kilónként 20 000 forint környékén. A szerbiai pule azért különleges, mert a veszélyeztetett fajként számon tartott balkáni szamár tejéből készül. Éppen ezért nagyon ritka, kilójáért 100 000 forintnál többet is elkérhetnek.

 

Telivér wagyu marha

A wagyu – és ezen belül a csúcskategóriás kobe – hús igazi ínyencfalat, kilója megközelíti a 200 000 forintot. A hús Japán Kobe régiójából származik szigorúan ellenőrzött körülmények közül.

 

A Coffin-öböl királyosztrigája

A dél-ausztráliai Coffin-öböl osztrigafarmjáról származnak világ legdrágább osztrigái. Egyetlen kagyló súlya elérheti az 1 kilót, és bő 20 000 forintot kérnek érte. Az átlagos osztrigafarmoktól eltérően itt 6 éven keresztül hagyják növekedni a kagylókat, éppen ezért sokkal húsosabbak a többi osztrigánál.

 

Pappy Van Winkle bourbon

A legdrágább lakomát illik luxusitallal lezárni. A fent említett 50 éves skót whisky palackja nem kevesebb, mint 10 millió forint árban szokott elkelni.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A világ legdrágább pizzája

A világ legdrágább pizzája

Vajon mi lehet rajta és mindez mennyibe kerül?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!