Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tedd próbára magad: vajon mindent tudsz a kaviárról?

2022. March 12.

Nem kell mindig kaviár! Néha viszont annyira jól tud esni… Sajnos sokan csak a sztereotípiákból indulnak ki: drága és pezsgővel szokták fogyasztani. Ennél azonban jobb sorsra érdemes a kaviár, így hát bővítsük tudásunkat: miből is készül pontosan, mi a különbség a fekete és vörös között, és milyen fajtái vannak?

Az igazi kaviár a tokhal ikrája, pontosabban annak a tokhalnak, amit a Kaszpi- és a Fekete-tengerben fognak ki. Ez az eredeti és a legértékesebb, de az 1980-1990-es évekre a túlzott halászat miatt már a Föld más pontjain is elkezdtek foglalkozni vele. Az olcsóbb fajtájú lehet lazac- vagy pisztrángikra is, de az igazi a tokhalé, akár kifogott, akár tenyésztett. A fekete és piros a legismertebb, de létezik arany és barna színű is.

Tipp: Miért olyan drága az igazi kaviár?

Ikrát szinte minden tengeri állat termel a tengeri süntől kezdve a polipon és garnélán át, egészen a különböző halfajokig. Az ikrák a megtermékenyítetlen peték a nőstény állatokban. Magát az ikrát használjuk nyersen, főzve, sózva, vagy készíthetünk belőle kaviárt is.

A kaviár valójában leginkább a tokhal ikrájának egy különleges elkészítési módját jelenti. Tehát minden kaviár ikra, de nem minden ikra kaviár. Az egyszerű ikrával találkozhatunk sushikban vagy valamilyen összetettebb fogás hozzávalójaként, de a kaviárt általában magában fogyasztjuk.

Rengeteg fajtája van, általában három fő fajtát különböztetünk meg, ezek a Sevruga, az Ossetra és a Beluga. A Sevruga a legolcsóbb és legelterjedtebb, apró, fekete, áttetsző golyók alkotják. Legalacsonyabb ára ellenére sokak szerint ennek van a legintenzívebb íze. Az Ossetra a legkedveltebb, bár drágább, de még a megfizethető kategóriába tartozik. A golyók, amelyek alkotják szilárdak, roppanósak. A Beluga a legdrágább és legritkább fajta, 10 gramm több tízezer forintba is kerülhet belőle. Az ikrák nagyok, sötétszürkék, és könnyen elválnak egymástól.

A kaviárt általában kis adagokban szolgálják fel, gyakran magában kanálon, de fogyasztják előételként kekszen vagy sós minipalacsintán is, utóbbi a blini. Italból száraz habzóbor vagy jéghideg vodka szokott a kísérője lenni.

Receptajánlat:

Kaviáros blini

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ...

5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ...

Pedig szinte biztos, hogy elgondolkodtunk rajtuk. Érdemes elolvasni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!