Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tényleg finomabbak a keresztben kettévágott szendvicsek?

2022. February 5.

Sokáig csak az amerikai filmekben lehetett ezekkel a – mi szemünknek akkor még furcsa – szendvicsekkel találkozni. Amikor nálunk párizsi vagy rántott hús került a félbevágott zsemlébe, a tengerentúli filmek hősei szögletes fehér toastkenyér szeletek közé kentek (például) mogyoróvajat. Aztán itthon is megjelentek ezek a szendvicsfélék együtt azzal a meglehetősen idegen szokással, hogy miután összeállítottuk, keresztben két darab háromszögre vágjuk. Vitán felül áll, hogy a háromszögletű szendvicsek csinosabban festenek, és mondjuk egy trendi reggelizőhelyen jobban is mutatnak az asztalon, de vajon van-e valamilyen más oka is a kettévágásnak?

 

Ez is érdekelhet: A grillezett sajtos szendvics szinte a végtelenségig variálható – mutatjuk

 

Többen próbálták már tudományosan megmagyarázni a szokást, pedig a valóság az, hogy eredetileg semmi különösebb indoka sincs. A legtöbb elmélet melegszendvicset vesz alapul, de a hagyományosra is igaz, hogy a keresztben kettévágott szendvics esetén többnek tűnik az étel, mintha hosszában vágnánk el, netán egyben hagynánk. A vágási felület majdnem másfélszer akkora keresztben vágás esetén, mint a hosszantinál. Ráadásul a háromszög alakú feleket a legtöbben könnyebben megeszik, és jobban hozzáférhető a szendvics közepe, ahol a tölteléket, azaz a lényeget találjuk.

Tehát születtek utólagos magyarázatok, de az igazi ok pusztán annyi, hogy az emberek többségének így tetszik jobban, ezért lett ez a toastkenyérből készülő szendvicsek „elfogadott” fogyasztási módja.

 

Kapcsolódik: 

Ez a Pinterest kedvenc szendvicse

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!