Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Trüffelt készítenél az ünnepekre? Ha ezt a pár buktatót elkerülöd, tökéletes lesz!

2022. December 17.

A csokis trüffel a 19. századi Franciaországban született. Klasszikus formájában a közepét ganache alkotja, amelyet vékony csokiréteg vesz körül, majd kívülre kakaópor kerül. Nevét egyrészt onnan kapta, hogy a szarvasgombára (truffle) emlékeztet, és ennek a legtöbb nyugat-európai nyelven truffle (vagy hasonló) az elnevezése. Másrészt létezik köztük szorosabb kapcsolat is: a szarvasgombát régen alkoholban, például konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették, az alkoholt desszertekhez használták fel.

Kedvet kaptál? Jó hír, hogy a trüffel otthon is könnyedén elkészíthető, csupán néhány apró dologra érdemes odafigyelni.

Ne spóroljunk az alapanyagokon!

Csokoládé, vaj, tejszín, kakaópor, alkohol és opcionálisan további ízesítők, hozzávalók ízlés szerint. Szerezzünk be jó minőségű alapanyagokat, margarinnal, főzőtejszínnel és tortabevonóval nem lesz az igazi!

Az izeselet.hu alapreceptje:

Hozzávalók:

1,5 dl habtejszín

25 dkg étcsokoládé

keserű kakaópor

Elkészítés:

A tejszínt felmelegítjük. A csokoládét felaprítjuk és egy tálba tesszük, finoman megsózzuk. Összekeverjük, hozzáöntjük a tejszínt, majd az egészet egy dobozba töltjük és lehűtjük. Ha megdermedt, lehet vele dolgozni. Golyókat készítünk belőle, és meghempergetjük a kakaóporban.

Tipp: A Sirtfood-diéta a csokira és a vörösborra esküszik

A trüffel alapja a ganache – ne legyen túl kemény!

A trüffelgyártás folyamata röviden összefoglalva roppant egyszerűen hangzik: a hozzávalókat megolvasztjuk, egyneműre keverjük, majd hagyjuk állni, szilárdulni. Tegyük hűtőbe, de nézzünk rá időnként, a túl keményre szilárdult massza ugyanis nehezen formázható.

A csoki és tejszín aránya nagyon fontos

Ha nem megfelelő, akkor a ganache túl sűrű lesz. Lassan melegítsük fel a csokit, a receptben előírt mennyiségű tejszínt pedig harmadonként adjuk hozzá alaposan keverve minden adag között. Akkor jó, ha selymes és csillogós az összekevert csoki és tejszín.

A tejszín hőmérséklete is számít

A tejszínnek annyira kell melegnek lennie, hogy megolvassza a csokit. Legyen meleg, de ne forraljuk!

Szabályos golyócskák? Nem feltétlenül!

Ha a szarvasgombával való hasonlóságából indulunk ki, akkor bizony nyugodtan lehet kissé szabálytalan a trüffelünk! És bár a klasszikus verzióban kakaóporba hempergetjük, nyugodtan kipróbálhatunk más bevonatokat is, például kókuszreszeléket. Csodásan mutatnak majd együtt a kínálótálon!

Forrás: mashed

Ezt már olvastad?

Ha a csoki beszélni tudna, ezt mesélné el magáról

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokirajongók, figyelem! Ma van a csokoládé világnapja

Csokirajongók, figyelem! Ma van a csokoládé világnapja

Bloggereink 8 csupa csoki receptjével kívánunk nagyon boldog csokinapot!
Tippek a tökéletesen egyenletes olvasztott csokoládéért

Tippek a tökéletesen egyenletes olvasztott csokoládéért

Profi házi csokiöntet az édesszájúaknak

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!