Irány a Sziget Fesztivál, és éljen a szivárványszínű kulináris forradalom
Az egyetlen, amit szem előtt tartok, hogy az állati alapanyagoknak – amelyekért bárkinek szenvednie kellett, melyekért lények-lelkek lettek „használva” – nincs helye a tányéromon, ahogy a szándékos bántalmazás semmilyen formájának nincs helye az életemben.
Nem meglepő, hogy LMBTQ emberek jogaiért folytatott küzdelem épp úgy misszióm, mint a veganizmus – az értékrendemet pedig ahol csak tehetem, hangsúlyozom, legyen szó szivárványszín vegán vacsorákról, Pride fesztiválokról, vagy épp emberjogi konferenciákról. Az elmúlt hónapok során bejártam Tel Aviv, Madrid, és Budapest Pride fesztiváljait – ez utóbbin a Kossuth térnél felállított színpadon voltam az esemény házigazdája, majd a menetet egy szívárványszínű menüvel koronáztuk meg a belvárosi Casatiban. Ezt a menüt a budapesti Sziget fesztiválra indulásunk előtt most újra elkészítettem a barátaimnak.
Mert bár mindannyian mások vagyunk, mégis mind összetartozunk, akárcsak egy sokféle ízt felvonultató lakoma egyes fogásai, amint összeállnak egy kerek egésszé. A Vegan Pride Vacsora – amelyet Kristóf utazó konyhájával több városban is bemutattunk workshopokon, főzőkurzusokon – 6 színben tündökölt, és az alábbi finomságokkal kecsegtetett…
Piros Muhamara – Sült paprika és szárított paradicsom füstölt paprikával fűszerezett mini zsemlével
Narancssárga Rozmaringos édesburgonya leves kókusztejjel, tökmagolajjal, pirított tökmaggal
Sárga Indiai csicseriborsó és ananász ragu mogyoróvajas teriyaki mártással, citromos-kurkumás basmati rizzsel, pirított kesudióval
Zöld Mandula és zöldborsókrém quiche spenóttal, zöld hagymával
Kék Nyers vegán „Say Cheez márványsajt”
Lila Vegán „sajt” torta fekete áfonyával
Mindenki a maga eszközeivel áll ki az elvei mellett – akad, aki tüntetéseket szervez, mások petíciókat adnak be, megint mások (sajnos) erőszakos módszerekhez is folyamodnak, hogy az ideológiájukat bizonyítsák. Én azonban szentül hiszek abban, hogy a legjobb módja annak, hogy különféleképpen gondolkodó ember és ember között megértés születhessen nem más, mint a közös étkezések, az étel szeretete, a receptjeink, kedvenc fogásaink megosztása, és az, hogy jó szívvel koccintunk a lakoma felett. A korábbi sikeres és örömteli kollaboráció örömére a vacsorát Ispán Szilvivel és Csizmazia Lászlóval a Menza étterem igazgatójával és séfével és népes csapatával együttműködésben készítettük el.
A menü és a receptek fellelhetőek a Kristóf Konyhája szakácskönyvben, és az idén ősszel megjelenő legújabb kötetemben. És mivel a Sziget fesztiválnak köszönhetően – ahol a hét során minden délután 5-kor LMBT témákban vezetek kerekasztal beszélgetéseket a Magic Mirror sátorban. Aki pedig épp Berlinben lesz augusztus 20-án, jöjjön el a Le Coq Baroque bárba, ahol várjuk mindazokat, akik szerint az élet ízesen, az étel színesen, az emberi gondolkodás pedig csakis nyitottan szép.