Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nem egyhangú a sárgaborsó, csak felejtsd el a menzás „betonfőzeléket”!

2021. május 3.

Ki ne emlékezne a kőkemény sárgaborsó-főzelékre, a menzák nagy „kedvencére”? Rendben, biztos van köztetek olyan, aki tényleg szerette, de valljuk be, többségünk örül, hogy soha többet nem kell belemártania a kanalát. Nagy hiba viszont, ha a rossz gyerekkori élmény egy életre elveszi a kedvünk a sárgaborsótól, hiszen olcsó, finom, tápláló és változatosan elkészíthető alapanyag. 

 

Jót tesz az egészségünknek 

Mint minden hüvelyes, a sárgaborsó is tele van rosttal. A rostok amellett, hogy elősegítik a jobb emésztést, gondoskodnak arról is, hogy kisebb mennyiséggel beérjük, ugyanis szuperül laktatnak. Kiváló fehérjeforrás, bevethetjük húsmentes napokon, de vegetáriánusok számára is ajánlott az állati eredetű fehérjék pótlására. Kálium, vas, foszfor, cink, kalcium – hogy csak a legfontosabb ásványi anyagokat említsük, de ugyanígy kiemelhetjük azt is, hogy igen gazdag folsavban. 

 

Mit készíthetünk belőle? 

 

Főzeléket 

Essünk túl a „mumuson”: persze, hogy főzeléket! De felejtsük el a hagyományos receptúrát, és készítsük rántás nélkül, önmagával sűrítve. Amikor már majdnem elkészültünk, egy bő merőkanálnyi mennyiséget turmixoljunk le, majd csorgassuk a főzelékhez, és kevergetve sűrítsük be. 

 

Levest

Akár krémlevest (szintén önmagával sűrítve, tejszínnel, joghurttal vagy tejföllel krémesítve), akár „darabos”, sok-sok zöldséggel dúsított vagy épp gulyás jellegű levest, ahogy csak szeretnénk. Ha a krémleves mellett döntünk, jöhetnek az izgalmas feltétek, például a pirított fekete-erdei sonka vagy a füstölt sajtos pirítós. 

 

Zöldségkrémet 

Az egyik legfinomabb dolog reggelire, uzsonnára vagy vacsorára! Főtt sárgaborsóból készül hagymákkal, fűszerekkel, önmagában vagy vajjal, vajkrémmel, mascarponéval krémesítve. Csak egy aprító- vagy turmixgépre lesz szükségünk! 

 

Fasírtot

Egyre népszerűbbek a zöldségekből és hüvelyesekből készült fasírtok. Főtt sárgaborsó az alap, amit kiegészíthetünk főtt rizzsel, majd kedvünkre ízesíthetjük hagymákkal, fűszerekkel. Süthetjük serpenyőben, kevés olajon vagy sütőben is. 

 

Hogyan fűszerezzük? 

A sárgaborsónak az az egyik legszerethetőbb tulajdonsága, hogy rengeteg fűszert, ízesítést elbír. Sóval, borssal, babérlevéllel is finom, de ugyanúgy jóban van a mediterrán fűszerekkel, például a kakukkfűvel, a bazsalikommal és az oregánóval, mint az indiai curry fűszerkeverékkel. Szintén szereti, ha közel-keleti fűszerekkel ízesítjük, mondjuk za’atar keverékkel, de némi csili és fokhagyma is elegendő ahhoz, hogy egy cseppet se legyen unalmas. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Elő a sárgaborsóval!

Elő a sárgaborsóval!

A sárgaborsó nevének hallatán sokan elhúzzuk a szánkat, pedig megér egy kis törődést. A reakciókat nem is annyira az ízének, mint inkább a sárgaborsóból készült ételek állagának tulajdonítjuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.