Gyere velünk a legizgalmasabb utcai snackek nyomába!
Izrael kulturális és kulináris fővárosában, Tel Avivban lehetetlen két utcasarkot sétálni anélkül, hogy ellenállhatatlan finomságokba botlanánk. Vallom, hogy még egy hosszú hétvégére is érdemes kiugrani a Fehér Városba – csak úgy megkóstolni csoda-evödék nyújtotta gasztro-remekműveket. Ha pedig ide látogat valaki, és felkeres blogomon, a whitecityboy.com-on keresztül, a kulináris túrákat mindig a Carmel piacon kezdjük – nem csak azért, mert én is itt vásárolom a ropogós kenyeret, száz-színű fűszereket és édes gyümölcsöket, lédús zöldségeket a lakásétterem eseményeimhez, hanem azért is, mert a „Shuk HaCarmel” minden szempontból kihagyhatatlan élményt nyújt. Lássuk, mi mindent kínálnak a düledező bódék és kurjongató árusok.
Burekász
A Magyarországon leginkább börekként ismert török péksütemény közeli rokona – ám ottomán uncsitesójával ellentétben nem egyben, nagy tepsiben, hanem külön batyukként, időnként csigaként sütik meg. A levelestésztába pakolt töltelék lehet spenót, paprikás burgonyapüré, vagy sült gomba – de a nem túl autentikus burekászozók már a „mai gyerekeknek” való „pizzás” töltelékkel is előálltak. A Carmelen – amely a legismertebb és legikonikusabb, ugyanakkor hihetetlenül rendetlen, hangos, és gyakran áthatolhatatlan piac – az Allenby utcai bejárattól elindulva azon nyomban belebotlunk a legjobb „börekesbe”: jobb oldalt bújik meg a standok mögött, és felháborítóan finom spenótos batyut készítenek.
Dim Sum
Ez a koránt sem közel-keleti klasszikus hihetetlen népszerűségnek örvend Izrael-szerte: a gőzölt buciba vagy finom rizspapírba pakolt töltelék lehet gyömbéres sütőtök krém, shitaki gomba, vagy édesburgonya csilivel – majd mindezt bambusz gőzőlőben párolják puhára, és szójaszósszal kevert édes csilivel tálalják. Egy dim sum nem dim sum, ezért ajánlatos 4-6 félét is megkóstolni. Van „Dim Sum Station” a város fő piacán, a Carmel piacon, sőt, gyorsfagyasztott változatot is beszerezhet, aki otthon készítené el: a Carmel és a Malan utca sarkán, a piac mellékutcájában várja az ínyenceket a kincsekkel telt ázsiai delikát üzlet.
Szábih
Ez a pitába bújtatott ínyencség a sült padlizsántól, a tahinitől, azaz krémes szezámmag szósztól, a fokhagymás tört krumplitól, és az édes-savanyú ambától, azaz mangó mártástól válik a közel-kelet egyik legizgalmasabb street foodjává. Rendszerint keménytojással kínálják – amelyet a vegánok előszeretettel hagynak el, a házi verzióban avokádóval helyettesítve az összetevőt. Szábihozni több helyen is lehet a piac megannyi színes-szagos standja között, és mellémenni sem igazán lehet – az egyetlen jótanács: óvatosan az ambával, mert bármilyen finom is, a curry-s mangó mártás aromája egész napra megalapozza az ember szájízét.
Drúz pita
Salamon Sárával, kedvenc ételfotósommal imádunk “shuk vasárnapokat” tartani – ilyenkor mindig ellátogatunk a Carmel piacon drúz pitát sütő fejkendős nénikéhez, aztán lehuppanunk valahová a város kellős közepibe ékelt jemeni falucskában, és pletykálkodunk, meg persze tömjük a fejünket. A fordított wok serpenyőn sült remekről már itt, az Ízes Életen is megemlékeztem – a saját receptem azonban meg sem közelíti az autentikus, lángra helyezett fém kupolán sült óriás tortillát, melyet rendszerint humusszal és tabule – azaz kuszkusszal kevert friss menta és petrezselyem – salátával tölt meg nekünk a drúz nénike.
Falafel
A falafel mindenki számára ismerős lehet – Magyarországon többnyire török büfék kínálatán szereplő csicseriborsó fasirt tápláló és isteni finom vegetáriánus fogás, legyen szó a pitába pakolt, vagy a tányéron, szivárványszín saláták mellé halmozott tálalási módról. Ami azonban különlegessé teszi az izraeli falafelt: soha, azaz semmilyen körülmények között nem készülhetnek el jó előre a golyók, csakis frissen, ropogósan kerülhetnek a vendég elé. A pitába a csicseri-lasztik mellett humusz, tahini, és izraeli-arab saláta kerül, de olyan extra-menő helyeken, mint a „Kosem”, azaz „Mágus” falafel Tel Avivban a grillezett padlizsán is befigyel.