Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Czabán Máté

Lesz egy szuper, különleges kulináris fesztivál Magyarországon

De hogy jön ide Julia Roberts, a nyers erő,a botox és a tunki-tunki?
2017. szeptember 2.

Fagyi tojás nélkül? Hot-dog hús mentesen? Hurka-kolbász-töltelék növényi alapanyagokból? Sajt, melyben egyetlen csepp tej sincsen? Desszertek hozzáadott cukor nélkül? Nem, ez nem egy álomvilág – ez a Vegan Food Fest, Magyarország legnagyobb kulináris ételfesztiválja, amely a növényi alapú étkezést hivatott megismertetni a nagyérdeművel. Idén ősszel szeptember 7. és 10. között vár a vegán forgatag a Westend City Center tetőteraszán, ahová hazánk kedvenc vegánbarát éttermei, cukrászdái, street food standjai, bisztrói, és kulináris kalandorai költöznek ki négy napra.

A mókából természetesen Kristóf Konyhája sem maradhat ki – szerelmemmel és sous-chefemmel, Nimrod Dagannal magunkkal hozunk egy nagy falatot tel avivi lakáséttermünk hangulatából, és egész nap kiscsoportos workshopokon mutatjuk be: hogyan készülhet 5 féle fergeteges növényi fogás az idén ősszel megjelen másoődik szakácskönyvem, a “Kristóf Lakomái” receptúráit használva, mindössze 90 perc alatt. Azt pedig felsorolni is nehéz, milyen sok kreatív foodie vár majd az idei fesztiválon – így a teljesség igénye nélkül válogattam, hogy megmutassam: mi vegánok nem, hogy nem szenvedünk hiányt semmiben, de merjük garantálni: húsevőként is mind a tíz ujjad megnyalod majd ezek után a vegán varász fogások után… 

Fotó: Czabán Máté

Fotó: Czabán Máté

 Ízek, imák, mesés pizzák

Ha mindig arról álmodoztál, hogy egy nap eljutsz Nápolyba, és a híres-neves Da Michele pizzériában falod majd Olaszország leghíresebb nevezetességét, már most karikázd be a naptáradban a Vegan Food festet: a Vegażżi, Magyarország első és egyetlen fatüzelésű kemencében sült nápolyi vegán pizzája kiköpött olyan, mint amilyet Julia Roberts majszolt az “Eat Pray Love”-ban: peremén égett, ropogós buborékok, középen vékony, mint a papír, a tetején pedig dekadensen olvadozik a mennyei vegán sajt. Andiamo!

juliarobertspizzaepl

 

Burger bál

Sosem múlik el budapesti látogatásom anélkül, hogy beugranék egy édesburgonyás burgerre a Vegan Love Street Foodhoz – kivéve, ha épp olyan fesztiválra vagyok hivatalos, ahol ők is ott vannak, ilyenkor nem kell a budai üzletig mennem, bármikor kézbe kaphatom a megtévesztésig “pulled pork”-ra emlékeztető jackfruit burgerüket, vagy a frissen debütált “nem csirke” bucit – kihagyhatatlan édesburgonya chipsszel.

Nyers erő

Ha tudod ki Mimi Kirk, valószínűleg sosem vonnád kétségbe a nyers vegán ételek csodálatos hatását az emberi testre – ha pedig nem ismered Mimit, a világ legdögösebb 76 (!!!) éves nyersvegán video bloggerét, csak vess rá egy pillantást, és nem fogsz hinni a szemednek. Ezek után botox kezelés helyett tutira a Veggie Nyers Vegán Bisztrot választod majd, akik élő ételekkel, szendvicsekkel, nyers hamburgerekkel, turmixokkal és desszertekkel várnak mindenkit, aki kíváncsi a “raw food” kultúrára a salátákon túl. Ha pedig hazavinnéd magaddal a nyers erőt, látogasd meg a tunki-tunki standot, ahol adalékmentes szendvicskrémeket és szószokat tankolhatsz fel – kedvencem a nyersvegán zöldborsós-földimogyorós kence.

bc908e9974e6bf3f5898dc90de93deb0

Kolbászból kerítés? Inkább gabonából felvágott!

Bár Magyarországon annyira aggódnak a fogyasztókért, hogy egy növényi felvágottat szigorúan tilos kolbásznak nevezni, ahogy egy mandula tej sem tej a magyar üzletekben – félve a “vásárlók megtévesztésétől”. Arról már nem szól a fáma, az nem megtévesztés –e, hogy a rozskenyérben gyakran alig van rozs, a hagyományos húsos virslik nyakig vannak szójával, és a “gyümölcshús”, vagy “naptej” kifejezéseknél valahogy senkit sem zavar a “megtévesztő” helyzet. Akárhogy is, a Vegan Grill bükkfán füstölt száraz “bászkát”, vegán “gyrost”, grillezéshez előkészített szejtánt – azaz természetesen proteindús búzahúst – hoz háromféle mennyei izésítésben az indián nyáresti grillpartikhoz.

Sajtosan szép az élet!

“Hogy tudsz lemondani a sajtról?” – kérdezik tőlem sokan, én pedig sejtelmesen felvonom a szemöldököm, és azt felelem: “Én ugyan nem mondok le a sajtról – csak épp megértettem, hogy nem kizárólag tejből készülhet.” Nem csalás, nem ámítás: a tejtermékekkel készült sajtokra megtévesztésig hasonlító, ugyanakkor kevésbé zsíros “nem-sajtok” készülhetnek kesudióból, szójából, de akár karfiolból is. Hazai kedvencem a Say Cheez Raw elképesztő, erjesztett, valódi kultúrával készülő kék sajtja és tarkaborsos sajtja, amelyeket egy nyers vegán páros, Merci és Roli készítenek, árulnak, és töltenek meg ízzel-lélekkel.

18813862_737603846421628_7119397148045412223_n

Édes (nem) semmit evés

Jéghideg felfrissülés és édes olvadás vár azokra, akik megkóstolják az Anjuna Ice Pops friss gyümölcsből készült jégkrém rúdjait. Ezek a jeges nyalókák majd kicsattannak az egészségtől, ráadásul olyan szépek, hogy azon nyomban selfie-ért kiáltanak – egy #VeganFoodFest hashtaggel megspékelve. Ha a krémesebb fagyikra buksz, akkor is nyalakodhatsz: a Hideg Nyalat “mindenmentes” fagyijai bármelyik olasz “gelatoval” felveszik a versenyt, és még a legnagyobb fagylalt-fan sem venné észre: se cukor, se laktóz, se tojás nincs benne: csakis növényi alapú remekek, és persze szeretet. Ha pedig beborulna, és heves-jeges élmény helyett klasszik tortákra vágysz, rohamozd meg a Vegán Édes Élet Cukrászda guténmentes süteményeket kínáló pultját.

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.